Confidenţialitate

Greva din școli continuă marți. Unii profesori spun că se vor întoarce la catedră

Continuă sau nu greva din școli de marți, 6 iunie? Sindicaliștii din educație spun că da, chiar dacă sunt profesori care au declarat că vor relua orele.

Sindicaliștii nu sunt de acord cu măririle salariale aprobate de guvern și de faptul că majorarea salariului pentru un debutant la nivelul celui mediu brut pe economie nu apare într-un act normativ.

Mai mult, critică și atitudinea politicienilor, în frunte cu președintele Klaus Iohannis.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Greva continuă, iar dacă sunt situații în care avem personal didactic de predare care revine în activitate, categoric că informațiile vor fi transmise părinților prin intermediul diriginților și al conducerilor unităților de învățământ. Până în momentul de față, colegii noștri au spus foarte clar: conținutul ordonanței de urgență nu este acceptabil pentru ei, de asemenea, revendicarea principală legată de grila de salarizare și acel reper legat de salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, care ar trebui să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie nu apare într-un act normativ, apare doar într-o notă de fundamentare care nu are niciun fel de temei juridic, de care nu este nimeni obligat să țină cont. Deci iată cele câteva motive pentru care această acțiune de protest va continua, fiind voința exprimată de colegii noștri.”

Guvernul este obligat să negocieze” – susțin sindicatele, după ce săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Executivului anunța că ”negocierile” s-au încheiat.

Marius Nistor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Refuzul acesta de a negocia reprezintă o mare greșeală și o sfidare la adresa tuturor angajaților din sistemul de învățământ preuniversitar. Politicieni slabi pot să vină să spună că nu mai negociem cu cei care reprezintă interesele a sute de mii de salariați dintr-un domeniu. Dacă vor să fie cu adevărat responsabili, dacă vor să arate că într-adevăr meritau să ocupe funcțiile în cauză, trebuie să găsească soluții, să vină cu soluții care să se ridice la înălțimea așteptărilor colegilor din sistem. Ne-am săturat de mesaje transmise de politicieni că sunt alături de noi, că ne susțin… Nu de mesaje avem nevoie, ci de lucruri concrete. Politicienii noștri se pot manifesta în Parlament, acolo unde vor trebui să voteze o finanțare pentru sistemul de învățământ în conformitate cu prevederile legale.”

 Ce se întâmplă cu examenele naționale?

Ministerul Educației așteaptă să vadă situația din școli,  iar vineri, 9 iunie,  ar urma să vină cu o decizie, în cazul în care greva se va prelungi mai mult. Prima probă la Bacalaureat este programată la începutul săptămânii vitoare: luni, 12 iunie.