A fost grevă de avertisment în școli miercuri. Cadrele didactice înscrise în sindicate au vrut astfel să atragă atenția că niciun guvern nu a aplicat așa cum trebuia Legea salarizării unitare pentru cei din școli. Asta deși actul normativ a fost votat în 2017.
Abia în acest an, Guvernul Ciucă a decis o creștere a salariilor din învățământ, dar sindicatele spun că este o creștere infimă, de 4%.
În funcție de ce va decide premierul după următoarea întâlnire, cadrele ddactice vor hotărî dacă și cum continuă protestele.
„Cam de multă vreme suntem nebăgați în seamă și lăsați deoparte și acum, de când cu pandemia, lucrăm în condiții infernale. Consider că ce drepturi ni s-au aprobat atunci trebuiau de mult să se aprobe, suntem duși cu zăhărerul de o bună perioadă de timp”, spune Delia Ban, o învățătoare din Cluj Napoca.
La fel ca această învățătoare, toate cadrele didactice așteaptă de peste patru ani aplicarea legii salarizării unitare.
Liderul Federației Spiru Haret Marius Nistor:
„În 2019 nu s-a acordat nimic, în 2020 la fel, în 2021 a urmat o nouă prorogare, iar acum, în 2022, câutând chipurile bani, au găsit ceva de 4%, adică o pătrime din ceea ce datorează salariaților din sistem, însemnând în medie cam 70-80 de lei.”
Astfel, salariile în Învățământ au rămas sub media pe economie:
„Un debutant are în jur de 2.200 de lei net, acesta este salariul lui, un debutant cu studii superioare de lungă durată, iar dacă este să mergem pe la medie discutăm de 3.500 de lei.”
Efectul subfinanțării sistemului este dramatic, adaugă liderul sindical:
„Peste 60% dintre tinerii absolvenți ai liceelor pedagogice, ai sistemului de învățământ universitar, nu își doresc o carieră didactică, iar peste 40% dintre colegii noștri, cei care au venit din vocație în sistem, își doresc să părăsească locul de muncă, să-și găsească un alt domeniu de activitate, care poate ar fi sub nivelul studiilor pe care lei au ei dar oricum li s-ar recunoaște mult mai mult, și din punct de vedere salarial și nu numai, activitatea pe care o desfășoară.”
Liderii sindicali din Educație urmează să se întâlnească în cursul acestei săptămâni cu premierul Nicolae Ciucă, după care vor stabili dacă profesorii intră sau nu în grevă:
„Nicio formă de protest nu este exlusă în momentul de față.”
Autor: Anca Grădinaru
Sursa foto: Facebook / Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”