Protest al activiștilor de mediu în Munții Ciucaș, 10 reprezentanți ai ONG-ului Greenpeace România au mers în pădurea Bratocea, acolo unde, joi dimineață – spun ei – au fost doborâți mai mulți copaci ce fac parte dintr-o pădure cvasivirgină. Este vorba despre arbori vechi de peste 150 de ani, afirmă Valentin Sălăgeanu, șef de campanie în cadrul Greenpeace.
Am stat de vorbă și cu șeful Gărzii de Mediu Ploiești, instituția care a dat avizul de exploatare în pădurea Bratocea. Viorel Mihalcioiu susține că a respectat legea în momentul în care a semnat hârtia care le-a permis utilajelor să tăie arborii: un ordin din 2012 prevede condițiile pe care trebuie să le respecte o pădure pentru a fi declarată virgină. Acesta spune că în pădurea respectivă au avut loc exploatări în ultimii 30 de ani, iar acest lucru înseamnă că pădurea nu mai este considerată cvasivirgină. Ordinul la care face referire inspectorul Gărzii de Mediu Ploiești este 3397/2012.
Activiștii de mediu mai atrag atenția asupra unei probleme: Ministerul Mediului trebuie să facă un inventar al pădurilor considerate virgine, din România, spune Valentin Sălăgeanu, de la Greenpeace.
Prin urmare, Greenpeace Romania cere Ministerului Apelor și Pădurilor următoarele: să inițieze de urgență și să coordoneze un proiect național de inventariere a tuturor pădurilor virgine și cvasivirgine care ne-au mai rămas și să le includă în Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România, să publice de urgență pe pagina oficială de internet a Ministerului Apelor și Pădurilor Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România conform obligației legale, să impună de urgență un moratoriu pe orice fel de intervenții în aceste păduri, să introducă de urgență în Catalog toate pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO, deoarece acestea au fost deja evaluate.