Confidenţialitate

Grecia va solicita o reuniune de urgență a Uniunii Europene

Grecia și Turcia, state membre NATO, își dispută o zonă maritimă din estul Mării Mediterane, după ce aici au fost descoperite, în ultimii ani, zăcăminte de gaze naturale.

Între timp, se adâncesc și tensiunile dintre Turcia și Irak, după ce doi înalți oficiali irakieni au fost uciși de o dronă turcă.

Grecia cere intervenția Uniunii Europene, după ce Turcia a trimis o navă de exploare a gazelor în zona disputată de cele două țări. Este vorba despre largul insulei grecești Kastellorizo, o insulă cu 500 de locuitori, aflată în estul Mării Mediterane, la doar trei kilometri de Turcia.

Oficialii de la Ankara susțin că zona maritimă în care au loc explorările se află pe platoul continental turc.

Turcii se aflau de două luni în negocieri cu grecii, dar i-a deranjat un acord maritim pe care aceștia l-au semnat, săptămâna trecută, cu Egipt, privind înființarea unei zone economice exclusive în estul Mării Mediterane.

Acest acord a distrus totul, a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayip Erdogan, care susține că Turcia nu mai poate avea încredere în oficialii de la Atena.
Uniunea Europeană a îndemnat la dialog între cele două țări vecine, dar Grecia așteaptă o soluție în urma unei reuniunii a miniștrilor de externe ai Uniuni, întâlnire care ar putea avea loc, potrivit Reuters, în perioada 27-28 august.

Între timp, se adâncesc tensiunile dintre Turcia și Irak. Ministerul irakian de Externe a anunțat că anulează o vizită a ministrului turc al Apărării și că îl va convoca pe ambasadorul Turciei să dea explicații, după ce o dronă turcă a ucis doi înalți oficiali irakieni în regiunea autonomă Kurdistan.

Bagdadul reclamă agresiunile și încălcarea regulilor de către Turcia, care, la jumătatea lunii iunie, a început ofensiva în nordul Irakului împotriva PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, opoziția kurdă din Turcia.