Niciun ferry boat nu a plecat miercuri din portul Pireu, Atena, din cauza unei greve a marinarilor, împiedicând turiştii să viziteze insulele greceşti pe întreaga durată a zilei de 1 mai, transmite AFP.
Sindicatele marinarilor s-au alăturat şoferilor de autobuz şi de tren care au declanşat o grevă naţională de 24 de ore pentru a cere condiţii mai bune de muncă.
“În pofida mobilizării noastre, problemele nu ne-au fost rezolvate. Pensiile continuă să fie mici, securitatea socială precară, iar convenţiile colective de muncă nu încetează să fie încălcate, în special în ceea ce priveşte programul de muncă”, afirmă, într-un comunicat, sindicatul marinarilor greci (PNO).
Autobuzele, troleibuzele şi trenurile sunt şi ele oprite timp de 24 de ore. Garniturile de metrou funcţionează în regim normal, dar staţia de la aeroportul din Atena nu era deservită.
În aceste condiţii, Tony Bouhome, care lucrează ca şi ghid în Atena pentru turiştii chinezi, a fost nevoit să îşi modifice programul.
“Voiam să îmi duc clienţii pe insula Egina astăzi însă din cauza grevei a trebuit să amân excursia pentru ziua de mâine”, a explicat ghidul în mijlocul unei manifestaţii organizate în Piaţa Syntagma, din centrul Atenei.
Afişând pancarte în care solicită un salariu minim de 751 de euro pe lună, majorarea pensiilor şi reintroducerea tuturor contractelor colective, aproximativ 6.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei, au defilat prin centrul Atenei la chemarea Confederaţiei sindicatelor din sectorul privat (GSEE) şi a celor din sectorul public (ADEDY).
“Vrem ca austeritatea să se termine cu adevărat, prin creşteri semnificative ale salariilor şi pensiilor”, a declarat Vicky Lazarou, o tânără avocată care este obligată să locuiască cu părinţii din cauza lipsei mijloacelor.
Autorităţile de la Atena au pus capăt în luna august 2018 programului de asistenţă convenit cu creditorii internaţionali, după o serie de reforme destinate asanării economiei. În luna februarie a acestui an, Guvernul condus de Alexis Tsipras a majorat cu 11% salariul minim, de la 586 până la 650 de euro pe lună, şi, de asemenea, a reintrodus anumite convenţii colective eliminate în timpul crizei.