Autorităţile elene şi-au exprimat joi îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de cazuri de COVID-19 la vecinii din Balcani, subliniind riscul ‘cazurilor importate’ din cauza sosirii turiştilor în Grecia prin frontierele terestre, relatează Agerpres, citând France Presse.
În timp ce bilanţul în ţară rămâne încă deosebit de scăzut, cu mai puţin de 50 de cazuri detectate zilnic, faptul că mai mult de jumătate din aceste cazuri provin din rândul turiştilor este un motiv de îngrijorare.
“Din cele 31.169 de teste efectuate la toate porţile de intrare ale ţării în perioada 1-6 iulie, doar 100 de cazuri au fost depistate pozitive, adică 0,3%”, a asigurat purtătorul de cuvânt al guvernului Stelios Petsas, într-un briefing de presă.
Creşterea numărului de cazuri este” sub control”, dar “cele mai mari probleme provin de la graniţele terestre cu Balcanii (…), unde tendinţa ascendentă bruscă este un risc pentru cazurile importate”, a adăugat el.
Stelios Petsas a avertizat însă că “principalul risc în prezent este în interiorul ţării”, unde măsurile de distanţare socială sau purtarea măştilor nu sunt respectate.
Cel puţin şapte turişti sârbi au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 în Grecia începând de luni şi plasaţi în carantină.
În staţiunea de pe litoral Aidipsos, de pe insula Evia, autorităţile testează în prezent 80 de turişti sârbi cazaţi la un hotel unde un cuplu din Serbia a fost testat pozitiv pentru COVID-19, potrivit mass-media.
De la deschiderea graniţelor la jumătatea lunii iunie, Grecia a decis să efectueze teste aleatorii asupra turiştilor care sosesc în ţară.
După focarul din Serbia, autorităţile elene au mărit numărul testelor la punctul de trecere a frontierei Promahonas cu Bulgaria, principalul punct de intrare pentru mulţi turişti din Balcani.
Duminică, Grecia şi-a închis frontierele pentru toţi cetăţenii din Serbia până la 15 iulie.
“Aşteptăm cu nerăbdare evoluţia curbei epidemiologice până la sfârşitul lunii iulie”, a declarat Nikolaos Sypsas, profesor de boli infecţioase la Facultatea de Medicină din Atena, pentru televiziunea publică ERT.
Cu 193 de decese la un total de mai puţin de 3.700 de cazuri de COVID-19 apărute pe teritoriul său începând de la sfârşitul lunii februarie, Grecia rămâne una dintre ţările europene cel mai puţin afectate