Patru din cele 5 centre de înregistrare a migranților construite în Grecia pot primi de astăzi refugiați, a anunțat ministrul Apărării de la Atena, Panos Kammenos.
Anunțul vine în contextul în care mai mulți lideri europeni au propus suspendarea Greciei din spațiul Schengen pe motiv că Atena nu reușește să oprească fluxul uriaș de migranți către Europa Centrală.
La Atena a ajuns astăzi președintele Consiliului European.
Donald Tusk a discutat cu premierul Alexis Tsipras cu doar două zile înainte de Consiliul care începe joi la Bruxelles la care se vor adopta noi decizii privind criza migrației.
Cele patru centre au fost construite pe insulele Lesvos, Chios, Leros and Samos. Al cincilea hotspot, cel de pe insula Kos, va fi gata până săptămâna viitoare, în ciuda opoziției primarului și a localnicilor, a anunțat ministrul Apărării de la Atena, Panos Kammenos, citat de cotidianul grecesc Ekathimerini.
Cele cinci insule sunt foarte aproape de coasta Turciei și reprezintă prima destinație a migranților în Uniunea Europeană.
De asemenea, Guvernul elen construiește alte două centre de tranzit, unul la Atena și altul la Salonic.
Anul trecut peste 800 de mii de migranți, mulți dintre ei refugiați din Siria, au intrat ajuns în centrul și nordul Europei traversând Grecia.
Grecia este presată să limiteze fluxul uriaș de migranți sub amenințarea suspendării din spațiul Schengen pentru doi ani, în condițiile în care numai din luna ianuarie încoace zeci de mii de migranți au continuat să ajungă în Uniunea Europeană.
Prezent la Atena, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că în opinia sa suspendarea Greciei din Shengen nu rezolvă criza migrației
Ieri, Comisia Europeană a aprobat acordarea unui ajutor de urgență Greciei în valoare de aproape 13 milioane de euro pentru a amenaja corespunzător cel puțin 8.000 de locuri în centrele de primirea migranților.
În ciuda acestor lucruri, tot ieri, cele patru țări din grupul de Vișegrad, Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia au avertizat că în Europa apar noi linii de divizare și au discutat despre posibilitatea închiderii graniței dintre Macedonia și Grecia. Deja Ungaria, Bulgaria, Slovenia au construit garduri la granițe, iar Suedia, Danemarca și Franța au reinstituit controalele la frontiere.