Proiectul presupune menținerea Greciei în zona euro șia a fost pus la punct de cancelarul german, Angela Merkel președintele francez, François Hollande premierul elen Alexis Tsipras și președintele Consiliului European Donald Tusk. Planul urmează să fie supus votului celor 19 lideri din zona euro.
Liderii zonei euro discută de peste 12 ore la Bruxelles în încercarea de a găsi o soluție de compromis pentru Grecia. După o pauză, negocierile s-au reluat în această dimineață, în jurul orei 4.00, ora României, transmis agențiile de presă internaționale.
Premierul grec pare să fi ajuns la un compromis în urma discuțiilor cu Angela Merkel, Francois Hollande și președintele Consiliului European, Donald Tusk, deși cu puține ore în urmă surse din rândul negociatorilor greci afirmau că textul propus de europeni este unul foarte prost.
Oficialii greci au declarat că prioritară este salvarea băncilor. Un eventual program de ajutor pentru Grecia ar putea depăși suma de 82 de miliarde de euro și ar putea fi gata în două-trei săptămâni. Totuși negocierile au fost deschise sub pericolul unui Grexit.
Cu toate acestea, acest articol nu a obținut acordul tuturor miniștrilor – astfel decizia putea fi luată de șefii de stat și de guverne. Este pentru prima dată când este evocată clar o asemenea opțiune. În schimbul ajutorului, grecii vor lua măsuri urgente cu privire la TVA, pensii și procedură civiliă.
Practic, europenii propun liberalizarea economiei grecești, reglementarea sectorului energetic și a pieței muncii. Totodată, Eurogrupul a adăugat noi exigențe precum accelerarea privatizării, reducerea costurilor administraţiei, facilitarea supravegherii instituţiilor internaţionale şi impunerea unui drept al instituţiilor europene de a vedea proiecte normative greceşti. Practic, grecii vor abandona o parte din suveranitate – Greciei i se impune să prezinte europenilor anumite proiecte de lege înainte de a fi trecute prin Parlament.