Aceasta va fi considerată un „booster” pentru cei cu imunitatea compromisă sau care suferă de boli cronice grave. Grecia nu e singura țară care a luat această decizie. Și autoritățile israeliene au aprobat administrarea celei de-a patra doze pentru persoanele imunocompromise la sfârșitul anului trecut.
Experții Comitetului Național de Vaccinare de la Atena au declarat că doza 4 va oferi o protecție sporită persoanelor aflate în categoriile de risc , asftel că acestea nu vor mai dezvolta forme grave ale COVID-19.
Rata de vaccinare anti-Covid din Grecia este sub media Uniunii Europene, doar 66% din populația totală vaccinându-se cu schema inițială de două doze, în timp ce 35% din locuitorii țării au primit a treia doză „booster”.
Agenția Europeană pentru Medicamente s-a declarat sceptică față de ideea administrării celei de-a 4-a doze, dat fiind că boosterul ar proteja deja timp de cel puțin 12 luni.
Un studiu pe scară mică efectuat recent în Israel sugerează însă că doza 4 ar putea mări de cinci ori nivelul anticorpilor.
Autoritățile israeliene au aprobat la sfârșitul anului trecut administrarea celei de-a patra doze pentru persoanele imunocompromise iar la începutul acestei luni s-a dat undă verde vaccinării și în cazul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani și personalului medical.
Autor: Adriana Sârbu