Mai sunt doar două zile până la unul dintre cele mai importante consultări populare din Grecia.
Duminică, 5 iulie, poporul elen trebule să spună prin vot DA sau NU măsurilor de austeritate propuse de creditorii internaționali, care condiționează finațarea Greciei de respectarea acestor condiții.
De la decizia Parlamentului elen de a organiza referendumul, Grecia se află în plină campanie electorală.
Lucian Popescu:
De la Atena, Biserica Ortodoxă îi îndeamnă pe eleni să voteze ”DA” la referendum, adică în favoarea condițiilor puse de creditorii externi.
Pe străzile Greciei domnește confuzia: sunt cozi la bancomate și au loc noi mitinguri organizate de taberele pro și contra măsurilor de austeritate.
Următoarele manifestații sunt anunțate vineri seară, la ora 19.30.
Mitingurile de la Atena sunt organizate la doar 800 de metri distanță unul față de celălalt.
Joi seară, 6.000 de susţinători ai Partidului Comunist Elen au participat la un miting în faţa sediului Parlamentului.
Partidul i-a îndemnat pe alegători să introducă în urne buletine nevalide, în semn de protest faţă de rămânerea ţării în Uniunea Europeană.
Cei care nu protestează stau la coadă. De la începutul săptămânii, grecii pot retrage maximum 60 de euro pe zi din bancomate.
Mesajul transmis poporului de către premierul Tsipras rămâne ferm: el cere poporului elen să respingă măsurile propuse de creditori.
De cealaltă parte, oficiali europeni şi opoziţia greacă au avertizat că o victorie a taberei “NU” duminică ar putea fi echivalentă cu o decizie de a părăsi zona euro.
Dat fiind nivelul de incertitudine și confuzie, este nevoie de mai multă maturitate, a declarat recent șefa FMI, Christine Lagarde.
De la Atena, conducerea Bisericii Ortodoxe elene încearcă să se implice în rezolvarea crizei, iar arhiepiscopul Ieroniom al 2-lea al Atenei i-a îndemnat pe oameni să voteze ”DA” la referendum. În opinia sa, numai așa se va pune capăt crizei, iar băncile vor fi redeschise.
Viitorul guvernului grec dar și al Greciei depinde acum de rezultatul votului de duminică.
Ţara se confruntă cu o gravă criză financiară, după ce a ratat săptămâna aceasta o rambursare către FMI a unei rate din programul de salvare. Negocierile au fost întrerupte și ar putea fi reluate numai după aflarea rezultatului de duminică.