Confidenţialitate

Gravitatea infecţiei ficatului cu virusurile B şi C

Acestea infectează celulele hepatice și persistă mai mult de 6 luni în organism. Structura ficatului se modifică, funcțiile acestuia sunt afectate și afecțiunea progresează către ciroză hepatică sau cancer hepatic.

Căile de transmitere pentru virusurile hepatice B și C sunt sângele infectat, contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată, utilizarea de droguri injectabile, și transmiterea de la mamă la făt, în special în momentul nașterii.

Frecvența diagnosticului hepatitei cronice este în creștere, infecțiile cu virusul B asociindu-se frecvent cu infecția cu virusul D, uneori chiar și cu virusul hepatitei C și HIV, metodele de transmitere fiind asemănătoare.

Vaccinarea împotriva hepatitei de tip B este foarte eficientă și protejează și împotriva infectării cu virusul D. Schema de vaccinare presupune obligatoriu 3 injecții administrate pe parcursul a 6 luni pentru instalarea imunității.

Momentan, împotriva virusului C nu există vaccin. Întrebați-vă medicul de familie ce analize sunt necesare pentru depistarea infecției cu virusurile hepatice și dacă este necesară vaccinarea împotriva virusului B.