Grăsimile sunt pe lista principiilor alimentare cărora le acordăm de regulă o atenție deosebită deoarece, în funcție de tipul acestora, pot avea atât efecte benefice, cât și dăunătoare asupra mai multor organe și sisteme din corpul nostru.
De aceea, este foarte important să deosebim grăsimile bune de cele rele, mai ales că grăsimile sunt esențiale pentru organism – ne oferă energie, mențin sănătatea pielii și a părului sau sunt importante în procesul de absorbție a unor vitamine.
Grăsimile sănătoase provin din anumite uleiuri vegetale care au un conținut natural de acizi grași esențiali și vitamine. Introducând în alimentație cantitatea potrivită de grăsimi bune, nesaturate, susținem un sistem cardiovascular sănătos.
Există, de asemenea, studii care demonstrează că grăsimile nesaturate stimulează expresia anumitor gene care favorizează disiparea de energie, limitează formarea depozitelor adipoase în exces și susțin mărirea masei musculare. Astfel, grăsimile bune participă și la modelarea armonioasă a corpului nostru.
Este important să avem un stil de viață echilibrat și sănătos care pornește de la o alimentație variată și echilibrată.
Organismul nostru are nevoie zilnic de o varietate de nutrienți, inclusiv de grăsimi și acizi grași.
Nu întotdeauna grăsimile reprezintă ceva rău. Colesterolul, de exemplu, este parte constituentă a membranelor celulare și este, de asemenea, precursorul vitaminei D, al unor hormoni și sărurilor biliare. Bineînțeles, nivelul acestuia în corp trebuie evaluat periodic cu ajutorul testelor de sânge pentru a preveni o creștere neadecvată care dăunează vaselor prin depunerea în pereții acestora.
Sursele grăsimilor din dietă sunt variate. Acestea se găsesc în semințele de floarea-soarelui, rapiță, porumb sau soia, din care se pot fabrica diverse uleiuri, provin din avocado, dar și din nuci sau migdale. Sursele comune de grăsimi animale provin din carne, dar și din pește, ouă și lapte.
Grăsimile sănătoase sunt implicate în mai multe procese din corp. Alături de carbohidrați și proteine, sunt principala sursă de energie. Un rol biologic foarte important al grăsimilor este participarea la procesul de absorbție a vitaminelor liposolubile A, D, K, E. Dezvoltarea și funcția sistemului nervos central depind, de asemenea, de grăsimile sănătoase din dietă, mai ales că grăsimile reprezintă 60% din structura creierului.