Ediția 2022 a Festivalului Național de Teatru care are loc în București, în perioada 5 – 13 noiembrie, este curatoriata de Mihaela Michailov, împreună cu Oana Cristea Grigorescu și Calin Ciobotari.
Spectacolele, evenimentele și manifestările incluse în programul Festivalului sunt subsumate conceptului Granițe fragile. Istorii fluide. Spectacole care explorează limbaje artistice interferente, spectacole care abordează teme acute ale realităților imediate, structurand cadre performative hibride, precum și propuneri teatrale care provoacă noi reflecții asupra lumii schimbate de pandemie și proximitatea războiului, conturează actuala ediție a FNT-ului.
Spectacole
”Secțiunea Granițe fragile propune observarea unor estetici hibride: am fost atenți la interferențe cu alte genuri, la integrarea tehnologiilor, la hibriditatea teritoriilor estetice, dar și la artiști și artiste ale căror poetici se relevă ca fiind dinamice și coagulează direcții curajoase. Istorii fluide grupează spectacole care revizitează relația cu trecutul și interoghează prezentul, recitesc istorii colective și de familie din perspective subiective, chestionează episoade controversate din istoria oficială. Am considerat relevantă includerea în structura Festivalului Național de Teatru a unor instalații performative și creații online și VR, ca răspuns direct la transformări semnificative ale limbajelor artistice din perioada pandemică, în care teatrul online a devenit o formulă agreată de un public delocalizat sau atras de tot ceea ce ține de digitalizare”
Această deschidere aduce în București spectacole realizate de foarte tineri artiști din multe orașe din țară, echipe coagulate în zona teatrului independent și/sau parteneriate cu instituțiile teatrale. O infuzie de tinerețe la această ediție FNT, care pune întrebări și chestionează.
Spectacole invitate din străinătate
Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru aduce la București, în perioada 5-13 noiembrie, zece producţii internaţionale invitate de curatorii Festivalului, care și-au propus să conecteze publicul autohton cu tendințe relevante din artele performative contemporane și să facă vizibile în spațiul românesc creații ale unor regizori din România și Republica Moldova, care au montat stagiunea trecută în Germania, Luxemburg, Olanda și Serbia.
Pedagogii fluide
În acest an se acordă o atenție specială componentei educaționale a fenomenului festivalier printr-o serie de evenimente reunite în modulul intitulat „Pedagogii fluide”.
Acesta reunește, în premieră, acțiuni și evenimente precum prezența concretă a artelor performative în școli și licee, elaborarea unor formate de ateliere și întâlniri dedicate mediului universitar și tinerilor absolvenți ai Școlilor de Arte, dar și găzduirea unor spectacole ale Facultăților de Teatru din țară.
Realități teatrale în dezbatere
Dezbaterile organizate onorează două personalități ale teatrului internațional, dispărute recent: Peter Brook și Hans-Thies Lehmann. Acestea se vor focusa și pe tematici ce au marcat fenomenul artelor performative locale și internaționale în ultimul timp: hărțuirea și abuzurile din facultățile de teatru, cu accent pe soluții și transformări din mediile academice; statutul lucrătorului cultural și iminentele provocări cu care se confruntă sectorul independent; strategiile repertoriale ale teatrelor pentru copii și adolescenți din România și rolul programelor de educație teatrală în școli.
Târgul cărții de teatru
Trei zile de maraton al cărții de teatru: 6, 12 și 13 noiembrie la Cărturești Carusel. Iubitorii cărții vor avea ocazia să asiste la prezentarea celor mai noi apariții editoriale românești, la întâlniri cu autori contemporani, din domeniile teatrului, prozei și a literaturii pentru copii. Actori, regizori, teatrologi, scenografi, dramaturgi, jurnaliști vor vorbi despre cărțile lor și vor semna volumele lansate pentru publicul prezent.
Intersecii în FNT: expoziții
Patru expoziții de autor unice, care aduc un plus de valoare culturală întregului eveniment pot fi vazute în foaierul ”Tapiseriii” al TNB, la Arcub si Centrul Cultural Maghiar