Asociația Salvați Bucureștiul anunță, printr-un comunicat trimis Europa FM, că printr-o decizie motivată recent, Curtea de Apel București a anulat definitiv un Plan Urbanistic Detaliat (PUD) care prevedea construirea unui complex de locuințe pe un teren de 1,1 hectare, amplasat în Șoseaua Kiseleff 45, zonă cunoscută drept “Grădinile Versailles ale Bucureștiului”.
PUD-ul a fost emis prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București 243/2014. Acțiunea în instanță a fost înaintată de Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman, iar Asociația Salvați Bucureștiul a intervenit în proces de partea Primarului Sectorului 1.
“Este halucinant să vezi cum instituțiile statului român din domeniul construcțiilor dau acte ilegale unele după altele, fără să funcționeze niciun filtru de control. Sarcina constatării nelegalităților este lăsată pe umerii instanțelor, când se găsesc voluntarii care să semnaleze neregulile și să desfășoare litigiile. Nu există voința politică pentru a stopa fenomenul construirii ilegale. Inspectoratul de Stat în Construcții și Parchetul, ca ultimă instanță, nu doresc să facă lumină în această zonă de infracționalitate”, a declarat deputatul Nicușor Dan, membru al Asociației Salvați Bucureștiul.
Arhitectul Șef Gheorghe Pătrașcu a scris mai multe adrese Prefectului Municipiului București și Consiliului General al Municipiului București, asigurându-i că PUD a fost emis în deplină legalitate, în condițiile în care era evidentă încălcarea legii.
Construite în perioada interbelică, grădinile unice în Bucureşti erau copii în miniatură a celor de la Versailles. Terenul de peste un hectar aparţine unui avocat din Capitală care vrea să ridice aici patru blocuri.
Amintim că tot pentru terenul din str. Kiseleff 45, în urma proceselor Asociației Salvați Bucureștiul, au fost anulate autorizațiile de demolare care prevedeau demolarea celor două clădiri interbelice de pe teren.
Curtea de Apel Bucurețti a anulat definitiv și irevocabil autorizațiile de demolare pentru cele doua imobile construite în perioada interbelică, pe Șoseaua Kiseleff 45 A și B, în iunie 2012. Cele două clădiri datează din 1920 şi 1927 și i-au aparţinut dr . Felix Wieder, un personaj din anturajul regelui Carol al II-lea.