Două unități școlare din județul Gorj care au fost modernizate cu bani din fondurile europene nu pot fi folosite de elevi de aproape un an. La ele nu se poate face recepția, deoarece autoritățile locale nu au fonduri pentru achitarea cofinanțării. În aceste condiții, elevii sunt transportați cu microbuzele în alte unități școlare din alte localități unde învață în mai multe schimburi.
O școală generală, în care învățau copiii de clasele 0-VIII și o grădiniță, din localitatea Bălănești, județul Gorj, sunt închise de aproape un an, deși condițiile din ele sunt după normele europene. Cele două investiții au fost finalizate, însă nu au fost recepționate din cauza faptului că lucrările nu au fost achitate integral. Mai exact, construcția și modernizarea acestora a fost efectuată cu fonduri de la Uniunea Europeană, iar autoritatea locală trebuia să achite o cofinanțare. Acești bani, aproape un milion de lei, lipsesc din bugetul Primăriei din Bălanești. Cofinanțarea trebuia achitată anul trecut, atunci când lucrările au fost finalizate.
Din păcate, nici după un an, nu s-au găsit acești bani, motiv pentru care nu se poate face recepția.
Ovidiu Pungan, primarul localității Bălănești: „Am înaintat adrese către Consiliul Județean și către Instituția Prefectului”
„Banii de cofinanțare, care erau prevăzuți din bugetul local, ne-au lipsit cu desăvârșire. Am înaintat adrese către Consiliul Județean și către Instituția Prefectului. Ni s-a promis că la rectificarea care va veni în cel mai scurt timp ni se vor da banii necesari pentru a putea să recepționăm”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul localității Bălănești.
În tot acest timp, elevii sunt transportați cu microbuzele școlare în altă localitate, iar copiii învață în mai multe schimburi, din cauza spațiului insuficient.
În cazul în care autoritățile locale nu găsesc bani pentru achitarea cofinanțării până în 2026, autoritățile române sunt obligate să achite toată investiția. În cazul celor două școli din Bălănesti, peste 10 milioane de lei.
Sursa foto: Shutterstock