Confidenţialitate

Glandele salivare şi afecţiunile acestora

În fiecare zi, trei perechi de glande salivare principale produc aproximativ un litru și jumătate de salivă. Acestea sunt glandele parotide, aflate în partea externă a obrajilor, sub urechi, glandele submandibulare și glandele sublinguale.

Există, de asemenea, între 600 și 1000 de glande salivare minore distribuite în mucoasa bucală, faringe, laringe și sinusurile paranazale.

Problemele glandelor salivare se pot manifesta prin inflamarea acestora, apărând astfel umflături la nivelul obrajilor sau mandibulei.

Există multe afecțiuni ale glandelor salivare. Oreionul reprezintă infecția virală în special a parotidelor. Anumite boli autoimune precum sarcoidoza sau boli infecțioase precum infecția cu HIV au manifestări ce interesează glandele salivare. Există, de asemenea, tumori ale acestora, atât maligne, cât și benigne.

Pietrele glandelor salivare sau sialolitiaza apar atunci când substanțele din salivă, în special calciul, precipită în canalele prin care aceasta este evacuată.

În momentul în care calculii cresc în dimensiuni, saliva nu mai poate fi excretată, se acumulează și provoacă durere. Aceasta este la început intermitentă, în timpul masticației, localizată sub limbă sau în dreptul obrajilor. Ulterior se poate însoţi de inflamație și infecție și devine permanentă. Zona se umflă și apare ca o tumoră.