Confidenţialitate

Ghid practic pentru economisire inteligentă: Rolul fondurilor de investiții | AUDIO

Orice investiție presupune asumarea unui risc, pentru obținerea unui profit. Înainte de a face acest pas, trebuie să te cunoști bine pe tine însuți, pentru a lua deciziile corecte în diferite situații.

Rolul fondurilor de investiții este acela de a deschide expertiza profesioniștilor în investiții de portofoliu, pentru oameni obișnuiți, ca mine și ca tine, care vor să facă ceva mai mult decât un depozit bancar cu economiile lor.

”Ne dedicăm foarte mult timp pentru muncă, pentru economisire, însă pe termen lung banii se diluează, se devalorizează treptat, dacă nu faci ceva mai mult cu ei. Imaginați-vă că luați decizia astăzi să puneți 500 lei/lună pentru dumneavoastră, pentru copii. Continuați pe termen lung, timp de 30 de ani, să spunem. După perioada asta ați economisit 180.000 lei. E o sumă frumoasă. Dacă, în schimb, ați și investi banii cu un randament de 5%, nici foarte mare, nici foarte mic, economia de 180.000 de lei s-ar transforma în 416.000 lei. Practic, prin investiție, fiecare leu ajunge să valoreze 1,3 lei”, explică Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management.

În același timp, trebuie să înțelegem că nimeni nu garantează un randament sau altul și că, spre deosebire de dobânda de la bancă, într-un plasament singurul indiciu de profit este performanța anterioară a unui fond.

Acesta este însă un indiciu, iar nu un contract prin care fondul respectiv se obligă să asigure randamentul respectiv. Poate fi mai mare sau mai mic, în funcție de abilitatea celor care îți investesc banii.

”Este o falsă certutudine”, subliniază Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management. ”Ce conteaza pentru noi până la urmă este puterea de cumpărare – adică ce putem face cu acei bani. Să luam cazul de față – la o dobândă de 1% ai certitudinea că peste 1 an la 100 lei plasați vei avea 101. În termeni reali însă, după ce luam în calcul și inflația, vei avea mai puțini bani. Cel mai probabil mai puțin de 100 pentru că ți i-a mâncat inflația. Deci unde este garanția ?
Nimeni nu îți poate spune ce valoare vor avea cu adevărat banii plasați peste un an de zile. Însa, în cazul unei investiții, ai mpcar potențialul unui randament mai mare, care să îți aducă valoare în termeni reali”, explică Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management.

În investitii cel mai important este să ajungi să te cunoști, să vezi exact ce ți se potrivește si cum reactionezi tu. Performanța pe termen lung ține mult mai mult de comportamentul tău decât de performanța unui produs. Poți să investești în cel mai bun produs din lume, dar dacă te sperii și reacționezi impulsiv când apare o scădere temporară cel mai probabil că vei obține rezultate proaste. Astfel încât este important să încerci diferite produse pentru a le înțelege și poate mai important pentru a te înțelege pe tine.

Mai multe informații pot fi găsite, simplu, pe site-ul AAF.ro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În fiecare zi de marți, Moise Guran prezintă rubrica de educație economico-financiară sub forma unui ghid audio ușor de înțeles și aplicat. Pe europafm.ro, în competarea ghidului audio, găsiți linkuri utile și resurse suplimentare care să vă ajute să luați cele mai bune decizii financiare, având informații de la experții din domeniu.