Numeroase studii internaționale indică România drept una dintre țările codașe în Europa la materia ”educație financiară”. Interesant este însă că atunci când sunt întrebați despre viitorul lor financiar (o arată un studiu OECD) românii cred despre ei înșiși că sunt foarte pricepuți în a-și administra banii și economiile pe termen lung.
”Pe români nu îi sperie nimic în materie de bani, nici măcar inflația, cu toate ca ar trebui sa fie constienti de efectele ei. Foarte mulți se comportă ca și când viitorul este luminos și nu ar trebui să își facă nici un fel de griji în privința viitorului lor financiar, apropiat sau îndepărtat.
Când te uiți și vezi că avem doar puțin peste 400 de mii de români care au ales să economisească inteligent prin intermediul fondurilor de investitii, îți dai seama că realitatea este alta. Înțelegi că nivelul de conștientizare a importanței economisirii pe termen lung este unul relativ scăzut, mai ales în ceea ce privește românii cu vârsta sub 35 de ani”, spune Dan Popovici, CEO OTP Asset Management.
Economisirea poate deveni un reflex, dar dacă nu îl dobândești încă din copilărie, copiind comportamentul din familie, acest reflex trebuie totuși educat. Unele informații le poți afla singur, despre altele e mai bine să întrebi. De exemplu, cît de greu este să faci un plan financiar? Sună simplu, nu?
“Nu chiar! Cred că ar trebui să renunțăm la obiceiul de a ne trata singuri, cu informații de pe net. Unii își administrează singuri și medicamente după ce citesc pe internet una alta despre o boală. Și e foarte greșit, chiar periculos. La fel și cu banii! Sunt banii tăi, munca ta, de ce să faci experiențe periculoase cu ei, când poți să întrebi un specialist. Planurile de economisire nu sunt universale, ele țin de situația financiară a fiecăruia, de obiectivele proprii, de orizontul de timp pe care ți-l alegi și, nu în cele din urmă, de apetitul de risc, care este foarte diferit de la o persoană la alta”, subliniază Dan Popovici, CEO OTP Asset Management.