“Investițiile nu-s pentru cei cu bani puțini!”
„Trebuie să ai bani, domnule, ca să intri într-un fond de investitii!”
”Ce să mai economisesc, când eu nu mă ajung cu banii de la o leafă la alta?”
Vă sună cunoscut?
Economisirea e un pincipiu. Și 10 lei dacă pui deoparte lunar, asta îți arată ție în primul rând că te-ai încadrat în venituri și, cel puțin, n-ai trăit pe datorie.
“Modul în care ne gestionăm cheltuielile depinde de fiecare din noi. Ca urmare, pentru a economisi și a începe să fii investitor nu trebuie să dispui neapărat de sume ridicate. Poți începe să economisești și să investești sume mici, poți alege produse accesibile și care nu aduc riscuri crescute. Uitându-ne în jurul nostru, azi, vedem foarte multe discuții despre pensii și pensionare. De aceea, cred că mai important decât suma de economisit este momentul la care decidem să facem asta. Cu cât vom începe să economisim mai devreme și ne vom educa familia, copiii și pe cei din jurul nostru în această direcție, cu atât vom privi mai relaxați spre viitor, spre propria pensie”, spune Aurel Bernat, director executiv BT Asset Management.
Economisirea ar trebui să intre în vocabularul nostru curent, să devină un soi de sport național. Știți cum spun sportivii de succes: talentul e 1%, restul muncă. Când vorbim de bani, înlocuiți munca, efortul, cu disciplina, iar talentul cu resursa financiară?
“Disciplina este mult mai importantă decât resursa. Nu neapărat veniturile mai mici ne opresc din economisire, ci obișnuința de a cheltui atunci când veniturile cresc. Aș îndemna oamenii, ca pe lângă disciplină și resursă să ia în calcul în această ecuație și timpul sau răbdarea. Să aibă răbdare cu ceea ce sădesc, cu investițiile pe care le-au făcut. Să ia în considerare, pentru aceasta, un termen lung, să zicem de 5 ani”, subliniază Aurel Bernat, director executiv BT Asset Management.
Așadar, în investiții, disciplina și răbdarea sunt mai importante decât suma de bani.
Mai multe informații pot fi găsite, simplu, pe site-ul AAF.ro.
În fiecare zi de marți, Moise Guran prezintă rubrica de educație economico-financiară sub forma unui ghid audio ușor de înțeles și aplicat. Pe europafm.ro, în competarea ghidului audio, găsiți linkuri utile și resurse suplimentare care să vă ajute să luați cele mai bune decizii financiare, având informații de la experții din domeniu.