Confidenţialitate

Ghid practic pentru economisire inteligentă: Importanța educației financiare | AUDIO

Săptămânal, în ultimele trei luni, am întors pe multe fețe un subiect care la prima vedere pare extrem de arid și pe alocuri chiar enervant: banii și educația noastră financiară.

În fiecare marți, un specialist în industria fondurilor de investiții a explicat de ce este important să ne gândim la banii pe care îi câștigăm nu doar ca la o sursă pentru satisfacerea nevoilor azi, cât mai ales ca la o sursă pentru siguranța de mai târziu. Să acționăm pentru economisire inteligentă.

Și pentru că suntem într-un moment în care ne uităm mai puțin înapoi și mai mult înainte, măcar de anul viitor să avem o altfel de abordare față de economiile noastre.

”Banii sunt, dintotdeauna, un vehicul, un instrument care ne ajută să ne atingem scopurile în viață, fie că vorbim de ele pe termen scurt sau lung. Este important să știm cum să ne planificăm proiectele pe termen lung și să nu ezităm să folosim soluțiile de economisire inteligentă pe care le avem la dispoziție.

Educația financiară este importantă pentru a înțelege aceste instrumente și beneficiile pe care le putem obține folosind una sau mai multe soluții de economisire inteligentă. Este păcat să ai la dispoziție o plajă de soluții, indiferent că vorbim de depozite bancare, de fonduri de investiții sau de piață de capital și să nu alegi niciuna dintre variante.

Când banii se depreciază, se uzează, toată munca și energia pe care ai investit-o pentru a-i dobândi se irosește, se duce printre degete. Despre asta este proiectul de educație financiară pe care noi ne-am propus să o aducem în piață”, explică, la Europa FM, Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri.

Educația, știm cu toții, este un proces de durată. Durează 10-12 ani să termini o școală și dacă faci o paralelă, ar putea dura la fel de mult până să putem spune da, s-a schimbat ceva și în modul în care românii, în marea lor majoritate, își administrează banii.

”Este adevărat că educația este un proces care înseamnă acumulare de informație și experiență în timp, însă nu ne putem ascunde după argumentul timpului dacă vrem să obținem o schimbare pozitivă la nivelul fiecărei persoane și la nivel de economie. Până la urmă, a pune banii să lucreze pentru tine înseamnă și mai multă responsabilitate pentru fiecare dintre noi.

Suntem convinși că o parte dintre investitorii care vor intra în piața fondurilor anul viitor vor fi și dintre cei care au urmărit discuțiile tale, Moise, cu specialiștii noștri, iar asta înseamnă că am luat decizia corectă în ceea ce privește creșterea nivelului de informare financiară a publicului”, spune Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri.

Informarea este întotdeauna soluția corectă, iar în materia economisirii inteligente, informarea este obligatorie.

Informații pot fi găsite, simplu, pe site-ul AAF.ro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.