Confidenţialitate

Ghid practic pentru economisire inteligentă: Economisirea se învață | AUDIO

Statisticile ne arată adeseori lucruri extrem de interesante din care putem trage niște învățăminte pe termen lung.

Recent a apărut un studiu conform căruia dacă ar avea bani în plus, o treime dintre români i-ar ține într-un plic, în șifonier și asta i-ar face să se simtă bine, că au economii.

O altă statistică citită arăta, de exemplu, că deși în România există 14 milioane de conturi bancare, doar 3 români dintr-o sută aleg să-și pună economiile într-un fond de investiții.

Iar dintr-o alta am reținut că România are o rată de economisire de 14-15%, în creștere ușoară față de anul anterior dar mult sub nivelul unor state precum Suedia, Italia dar și China, India sau Singapore.

Suntem noi românii altfel?

Călin Meteș, vicepreședinte și director executiv al Franklin Templeton Investment în România:

”Eu nu cred că alte popoare, polonezi, americani, francezi sunt în esență diferiți față de noi sau au un apetit de risc diferit, ori un grad de înțelegere al produselor financiare diferit.

Cred și sunt adeptul unui stil de economisire și educație financiară activă care poate începe de acasă, dar nu neapărat. În America, de exemplu, la un anumit moment al istoriei, au fost introduse niște conturi prin care fiecare angajat al unei companii era pus să aleagă să își plaseze o parte din salariul câștigat în diferite instrumente financiare. Li se dădea o listă din care să aleagă fonduri de acțiuni, obligațiuni (…).

Sunt sigur că inițial acel angajat simplu nu avea cunoștințe foarte complexe cu privire la toate aceste instrumente. Dar, în timp, alegând anumite produse investiționale, a început să le urmărească, să le înțeleagă, să se uite să vadă cum au performat aceste produse financiare prin comparație cu un depozit bancar.

El a învățat singur cum să investească dar cu siguranță le-a explicat apoi și copiilor săi”.

Dacă economisirea se învață, putem spune despre comportamentul investițional că depinde de cei șapte ani de acasă sau de cât de solidă e istoria în materie de instituții ale pieței financiare dintr-o țară?

”Este o combinație între cele două aspecte. Educația financiară pe care fiecare dintre noi o primește în cadrul familiei este importantă dar pe de altă parte, este greu să ceri unor părinți să-și educe copiii financiar în condițiile în care nici ei la rândul lor nu au prea fost expuși la acest mediu.

Modalitatea în care putem să spargem acest cerc vicios este ca fiecare dintre noi care are bani puși deoparte să înceapă, la început cu sume mici, să acceseze și alte tipuri de instrumente.

Comportamentul investițional este influențat de gradul de expunere pe care oamenii îl au față de aceste instrumente financiare.

Cu cât expunerea este mai mare față de instrumentele financiare și față de alternativele de economisire și de investiție disponibile, cu atât, în timp, oamenii doresc să iasă din zona lor de confort și să înceapă să-și plaseze economiile și în alte alternative investiționale pe lângă depozitele bancare”, explică
Călin Meteș, vicepreședinte și director executiv al Franklin Templeton Investment în România.

Așadar, putem schimba lucrurile ieșind încet din zona de confort și testând și alte soluții de investiții.

Mai multe informații pot fi găsite, simplu, pe site-ul AAF.ro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În fiecare zi de marți, Moise Guran prezintă rubrica de educație economico-financiară sub forma unui ghid audio ușor de înțeles și aplicat. Pe europafm.ro, în competarea ghidului audio, găsiți linkuri utile și resurse suplimentare care să vă ajute să luați cele mai bune decizii financiare, având informații de la experții din domeniu.

Ilustrație: Gilly / Unsplash