Confidenţialitate

Ghid practic pentru economisire inteligentă: Economiile noastre | AUDIO

Vi s-a întâmplat vreodată să găsiți printr-un buzunar al unui sacou mai vechi niște bani uitați cândva demult? N-ai cum să nu te bucuri, oricâți bani ai avea. Dar gândiți-vă cum ar fi să știi sigur că ai undeva un buzunar cu o sumă de bani, un buzunar imaginar desigur, dar cu bani reali, care nu stau pur și simplu uitați, că-și pierd valoarea, ci lucrează, se înmulțesc, în așteptarea zilei în care vei avea nevoie de ei. Asta se numește economisire inteligentă – nu doar să pui bani deoparte ci să-i și sporești. Cum faci asta? Și când începi?

La Europa FM, ne explică Cristian Pascu, vicepreședinte AAF: ”Din câte am observat, după episodul pandemic, tot mai mulți români au început să înțeleagă că e bine să ai întotdeauna o rezervă la care să poți apela în momente importante din viața ta.

Cum spui tu, Moise Guran, să ai undeva, printr-un buzunar niște bani care te vor ajuta să ieși din impas. Acesta este primul pas pe drumul economisirii, însă dacă vrei cu adevărat să sporești acei bani, nu e de ajuns să lași câte o bancnotă, două, în cât mai multe haine uitate. Ai nevoie de un plan și de respectarea unor principii de economisire inteligentă.

Noi, cei din industria fondurilor de investiții, recomandăm tuturor să își facă un plan de economisire inteligentă în care nu banii sunt criteriul esențial ci principiile după car ene ghidăm: disciplina, perseverența, răbdarea și diversificarea.
Dacă păstrăm banii la ciorap, după cum se spune sau într-un buzunar sau într-un depozit bancar, s-ar putea să constatăm în timp că valoarea lor e mai mică, în special din cauza inflației. De exemplu, un pachet de zahăr costa 2,30 lei acum doi ani iar acum costă 2,60 lei, adică cu aceeași bani de acum doi ani cumperi mai puțin în prezent”.

Problema în România este că oamenii cred că nu au suficient de mulți bani pentru a-i putea investi, că trebuie neapărat să fii un industriaș bogat sau ceva de felul acesta ca să gândești în acest mod. Investiția înseamnă desigur și risc, iar mulți români cred că asta înseamnă că îți poți pierde banii într-o secundă.

”Nu trebuie să fii bogat pentru a economisi inteligent, trebuie doar să îți dorești să dobândești sau să menții un anumit nivel de bunăstare, poate chiar cel la care ai ajuns iar pentru aceasta este necesar să faci câțiva pași mici, dar perseverenți.
Pui de-o parte sume mici, dar consecvent, lunar, și pe termen lung. Ai răbdare și nu alerga să îți retragi banii doar pentru că auzi la știri că bursa a scăzut într-o zi. Sigur, nici nu trebuie să pui toate ouăle într-un coș, diversificarea este cea mai bună soluție de reducere a riscului,
Iar acesta este oricum unul pe care tu îl poți avea sub control pentru că sunt și instrumente garantate de stat, fără risc. Iar dacă investițiile merg bine și nu ai nevoie urgentă de bani, alege să investești în continuare, să capitalizezi câștigul pentru a spori mai rapid banii investiți”, subliniază Cristian Pascu, vicepreședinte AAF.

Economisirea inteligentă este așadar o știință, dar ea presupune și o educație de voință, perseverență și calm.

Mai multe informații pot fi găsite, simplu, pe site-ul AAF.ro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ILUSTRAȚIE: Micheile Henderson / Unsplash