Conform unui studiu realizat de Standard & Poor’s Ratings, România ocupă locul 124 din 143 într-un clasament global privind nivelul educației financiare. Cea mai comună formă de economisire din țara noastră, în puținele cazuri în care există acest exercițiu, pare să fie depozitul.
Depozitul de sub saltea, căci mulți dintre conaționalii noștri au totuși încredere limitată în instituțiile bancare.
Ce se întâmplă, deci, cu bugetele personale ale românilor? Este depozitul de sub saltea o formă de economisire, totuși?
”Depozitul de sub saltea este cea mai sigură metodă să întrerupem brutal – ca să nu spun ucidem – circuitul financiar al banilor, și cea mai eficientă cale să ne privăm singuri de un beneficiu important: randamentul, profitul generat de investiție. Utilizarea inteligentă și rațională a banilor reprezintă, totuși, cel mai eficient sistem de multiplicare a acestora. Deci, dacă ne preocupă siguranța financiară proprie, să ne parcăm banii în diverse colțuri ale casei este, paradoxal, cea mai proastă idee posibila. Banii trebuie exploatați, trebuie să genereze alte venituri, alți bani, beneficii noi pentru deținători. Indiferent dacă vorbim de instrumente financiare, acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, risc mic cu return modic sau risc crescut cu randament înalt – toate acestea sunt doar detalii, nuanțe ale procesului de investire, care se vor adapta profilului personal al fiecărui individ. Dar fundamental este să conștientizăm cât de important este să punem banii să lucreze pentru noi”, spune Bogdan Drăgoi, director general SIF Banat Crișana.
Pare totuși complicat și dificil. Termeni necunoscuți, variabile multiple și un teren complet nou pentru cei mai mulți dintre noi. Cum gestionăm corect acest demers?
”Nimic nu e dificil, dacă avem puțină bunăvoință. Metodele complexe de informare din zilele noastre, platformele de tranzacționare virtuale, fonduri de investiții cu oferte excelente de consiliere și disponibilitate de dialog – toate sunt la îndemâna noastră. Într-adevar, cel mai important pas este documentarea, să ne formăm un bagaj minim de cunoștințe în domeniu și să avem încredere în noi. Până la urmă, timpul alocat documentării investițiilor financiare este cel mai bine remunerat – chiar de profitul pe care îl obținem – fiind cea mai inteligentă investiție posibilă”, subliniază Bogdan Drăgoi, director general SIF Banat Crișana.
Educația financiară a românilor ar trebui considerată una dintre problemele strategice ale țării. Dacă vi se pare că exagerez, aflați că peste 60 de state, la nivel internațional, au elaborat sau implementează deja strategii naționale de educație financiară. Evident, România nu se află pe această listă, dar, asta nici nu înseamnă că trebuie ca noi, fiecare dintre noi, să așteptăm să decidă statul când vom primi acest tip de educație. Ca orice formă de progres și aceasta începe cu informație corectă.
Informații pot fi găsite, simplu, pe site-ul AAF.ro.
În fiecare zi de marți, Moise Guran prezintă rubrica de educație economico-financiară sub forma unui ghid audio ușor de înțeles și aplicat. Pe europafm.ro, în competarea ghidului audio, găsiți linkuri utile și resurse suplimentare care să vă ajute să luați cele mai bune decizii financiare, având informații de la experții din domeniu.