Confidenţialitate

Ghid practic pentru economisire inteligentă: Cum facem un plan de investiții

Economiile românilor au crescut, în ultimul an, o arată toate statisticile. E drept că și pandemia a contribuit destul de mult la asta: n-am mai ieșit în oraș la restaurant sau la film, n-am mai cumpărat atât de multe haine,nu am mai plecat în vacanțe în străinătate, pentru că nu prea am avut opțiuni. Am rămas cu niște bani în bunzunar, pe care, dacă nu i-am investit în renovarea locuinței,așa cum au făcut mulți în această perioadă în care au stat închiși în casă, i-am pus de-o parte dar vrem să facem ceva cu ei totuși.

Vrem să economisim inteligent. Cum economisim inteligent? Cum facem un plan de investiții, de exemplu?

”Ca orice acțiune din viață, și economisirea inteligentă are nevoie de un scop și de un plan. Ai nevoie de un plan, construit în pași mici dar constanți, care te ajută pe parcursul călătoriei.

Dacă vrei, economisirea e similară unui plan de carieră iar primul pas este acela în care vezi de unde pleci în această călătorie a economisirii. Altfel spus, îți evaluezi situația – cât câștigi dar mai ales cât cheltui.

Al doilea pas foarte important este acela în care îți definești obiectivul. Nu pui bani deoparte doar de dragul de a-i avea, ci pentru a face ceva cu ei. Poate vrei să schimbi casa, să-ți ajuți copilul să urmeze o anumită școală sau pur și simplu să ai economii pentru când te vei retrage din activitate.

Toți acești bani sunt de fapt nevoi care pot fi acoperite prin intermediul economisirii inteligente”, explică Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România, membru al AAF.

Moise Guran subliniază că după parcurgerea celor doi pași manționați de Dan Popovicievaluarea situației fianciare personale și definirea obiectivului pentru care vrei să economisești banii – urmează ceea ce putem numi înmulțirea banilor.

Ce putem face ca acești bani nu numai să se strângă lună de lună într-un cont, ci să se și înmulțească?

”Dacă primii doi pași înseamnă o analiză, următorii pași includ asumarea și acțiunea propriu zisă.

Asumarea este pasul 3 și înseamnă momentul în care decizi că pui banii să lucreze pentru tine și alegi intervalul de timp în care vei economisi dar și tipul de risc pe care ești dispus să ți-l asumi. Cu cât ești mai tânăr, de exemplu, și ai un orizont de timp mai îndelungat ai și un apetit de risc mai ridicat.

Cu cât înaintezi în vârstă, e de așteptat ca toleranța ta la risc să fie mai mică și astfel siguranța să primeze în fața câștigului potențial. Dar, există soluții pentru fiecare profil de investitor, indiferent de sumă, de timp sau de profil de risc.

Următorul pas este acțiunea: investești, lună de lună, o sumă de bani. Cel mai simplu este să utilizezi servicii de economisire regulată prin intermediul fondurilor de investiții, servicii puse la dispoziție de majoritatea băncilor din Romania.

Sfatul meu pentru cei care ne ascultă este să economisească înainte să cheltuiescă și să nu uite că disciplina este cea mai importantă!”, subliniază Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România, membru al AAF.

Mai multe informații pot fi găsite, simplu, pe site-ul AAF.ro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ILUSTRAȚIE: Mathieu Stern / Unsplash