În acest episod al podcastului ”Ghid practic pentru economisire inteligentă”, Moise Guran vorbește cu specialiștii despre cum putem să ne ”sporim” banii.
Moise Guran caută să afle cum se face economisirea inteligentă cu ajutorul lui Dan Popovici de la OTP Asset Management Romania, pe Alina Huidumac, director general adjunct la SAI CertInvest și Valentin Nedelcu, fost corporatist care investește de mai bine de 15 ani.
Vrem să economisim inteligent. Cum economisim inteligent? Cum facem un plan de investiții, de exemplu?
”Ca orice acțiune din viață, și economisirea inteligentă are nevoie de un scop și de un plan. Ai nevoie de un plan, construit în pași mici dar constanți, care te ajută pe parcursul călătoriei.
Dacă vrei, economisirea e similară unui plan de carieră iar primul pas este acela în care vezi de unde pleci în această călătorie a economisirii. Altfel spus, îți evaluezi situația – cât câștigi dar mai ales cât cheltui.
Al doilea pas foarte important este acela în care îți definești obiectivul. Nu pui bani deoparte doar de dragul de a-i avea, ci pentru a face ceva cu ei. Poate vrei să schimbi casa, să-ți ajuți copilul să urmeze o anumită școală sau pur și simplu să ai economii pentru când te vei retrage din activitate.
Toți acești bani sunt de fapt nevoi care pot fi acoperite prin intermediul economisirii inteligente”, explică Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România, membru al AAF.
Moise Guran subliniază că după parcurgerea celor doi pași manționați de Dan Popovici – evaluarea situației fianciare personale și definirea obiectivului pentru care vrei să economisești banii – urmează ceea ce putem numi înmulțirea banilor.
La Europa FM, Valentin Nedelcu spune că bunăstarea financiară are trei piloni, de care toți ar trebui să fim conștienți: ”1. creșterea venitului activ – adică munca;
2. economisirea și când spun asta mă refer la diminuarea risipei de bani pe care o facem, nu la tăierea de cheltuieli din care ne tragem bucuria și nevoile de bază. Economisire nu înseamnă să mă restrâng, să mă frustrez, înseamnă să fiu atent pe ce risipesc banii;
3. Al treilea pilon este investiția. Altfel, dacă ții banii la bancă sau la ciorap, nu vei face decât să pierzi în fiecare lună și în fiecare an, din cauza inflației. Banii economisiți se investesc, nu se țin la ciorap”.
”Când spunem risc, inconstient ne gândim la pierdere, dar, riscul nu înseamnă pierdere. Este un indicator care măsoară creșterile și scăderile de valoare inregistrate anterior de catre investitia in cauza.
Dacă ai un apetit de risc mai mare nu înseamnă că îți permiți să pierzi mai mult ci că ești mai deschis, mai atent la oportunități mai noi, mai inovative. Investițiile conțin o doză importantă de emoție oricât de bazate pe cifre ar fi deciziile noastre. Iar momentele de stres al pietelor financiare ne pun in fata o oglinda care nu ne minte, reusind astfel sa ne cunoastem mai bine. Atat pe noi insine, cat si riscul pe care ne permitem sa-l acceptăm.
Din acest motiv, noi, specialiștii industriei de fonduri, recomandăm tot timpul adoptarea unui comportament investițional disciplinat, bazat pe investiții recurente, cu sumele pe care ni le permitem, pe orizonturi de timp cât mai consistente”, explică Alina Huidumac, Director general adjunct, SAI Certinvest.
Mai multe informații pot fi găsite, simplu, pe site-ul AAF.ro.
ILUSTRȚIE: INQUAM Photos/Octav Ganea