Confidenţialitate

Ghid pentru începători: Cum să alegi anvelopele potrivite (P)

Astăzi, industria anvelopelor poate satisface aproape orice dorință a șoferului: virare excelentă și aderență mare, frânare perfectă pe drumuri umede și viraje sigure pe drumuri înzăpezite. Cu toate acestea, nu este posibil să combini toate aceste calități într-o singură anvelopă. Prin urmare, șoferii trebuie să decidă asupra anvelopei care corespunde cel mai bine aspirațiilor lor.

Acest ghid își propune să răspundă la câteva întrebări, precum care anvelope sunt potrivite în funcție de cerințele și condițiile de utilizare, de ce nu pot folosi anvelope vară iarna, de ce ar trebui să ținem cont la cumpărarea anvelopelor și cum să găsim o anvelopă cu un raport calitate / preț bun.

Ce ar trebui să știi despre anvelope

Cele mai noi anvelope sunt fabricate în urma progreselor în tehnologie și dezvoltare. Dispun de siguranță sporită, păstrează adâncimea maximă a benzii de rulare și au rezistență minimă la rulare. Producătorii efectuează un control meticulos al calității anvelopelor. Și, de asemenea, reține că, vizual, o anvelopă nouă este mai atractivă. Anvelopele sunt expuse la uzură deoarece sunt în contact permanent cu șoseaua. În primii 200 până la 300 km, se recomandă să nu depășești viteza adecvată pentru anvelopa specifică și să nu încarci complet anvelopele noi, astfel încât banda de rulare să atingă rugozitatea necesară și, astfel, performanța perfectă.

Anvelopele vechi second-hand pot avea deteriorări la interior, care nu pot fi văzute din exterior, ceea ce poate duce la o explozie. Va fi chiar suficient să urci o bordură, să depozitezi anvelopele incorect și se poate întâmpla un accident. Alte probleme care pot apărea sunt zone plate sau găuri datorate frânării sau faptului că vehiculul a rămas într-o poziție staționară. Din aceste motive, îți recomandăm să cumperi anvelope noi la prețuri accesibile decât să cumperi anvelope uzate.

Diferitele tipuri de anvelope și caracteristicile acestora

Anvelopele sunt una dintre cele mai importante piese de uzură ale unei mașini și sunt decisive pentru conducere și siguranță în toate condițiile meteorologice. Pentru a satisface toate cerințele, de exemplu, aderență, frânare și performanță, există diferite tipuri de anvelope care garantează o aderență adecvată.

  1. Anvelope vară: aderență bună la temperaturi ridicate și umiditate

Aceste anvelope vara sunt fabricate dintr-un amestec special de cauciuc care nu se înmoaie și a cărui formă rămâne stabilă chiar și la temperaturi ridicate. Rezultatul este o uzură minimă și un consum redus de combustibil chiar și la viteze mari.

Este necesar să verifici în mod regulat adâncimea benzii de rulare a unor anvelope vară pentru a te asigura că ele aderă la sol în orice moment, chiar și în condiții de umezeală, precum și pentru a evita hidroplanarea. Legislația necesită o adâncime minimă de 1,6 milimetri, dar experții în anvelope vară recomandă schimbarea acestora atunci când adâncimea ajunge la 2,5 milimetri.

Când temperaturile scad sub zero grade Celsius, cele mai multe anvelope vară își pierd proprietățile pozitive și, prin urmare, trebuie înlocuite cu cele de iarnă. Reglementările legale interzic utilizarea de anvelope vară pe zăpadă alunecoasă, suprafețe înghețate, gheață sau nămol. Recomandăm montarea anvelopelor de iarnă, în funcție de condițiile meteorologice, cel târziu în noiembrie și utilizarea acestora până cel târziu la Paște.

Anvelope iarnă: aderență în condiții meteorologice nefavorabile

Anvelopele de iarnă rămân flexibile chiar și la temperaturile de iarnă și rezistă la fisurare datorită unui compus special din cauciuc. În primul rând, acestea includ aderența anvelopei, precum și structura anvelopei. Șanțurile anvelopei sunt optimizate pentru a evacua apa în condiții de siguranță și pentru a contracara hidroplanarea.

Roțile marcate cu M + S („noroi și zăpadă”) sunt echipate cu lamele și mai multe margini de prindere care se deschid atunci când vehiculul accelerează și astfel se încorporează în zăpadă. Simbolul M + S nu este protejat de lege și unii producători străini îl fixează și pe anvelope vară. Atunci când cumperi anvelope iarnă, îți recomandăm să acorzi atenție pictogramei oficiale a anvelopelor de iarnă. Acest indicativ de apel este pe fața laterală a anvelopei și are un fulg de zăpadă și, în fundal, un munte.

Anvelope pentru toate anotimpurile: compromisul dintre anvelope vară și iarnă

Anvelopele pentru toate anotimpurile, numite și multi-sezon sau pe tot parcursul anului, reprezintă un compromis între anvelope vară și anvelope iarnă. Sunt potrivite în special în regiunile în care nu există diferențe mari de temperatură între diferitele anotimpuri ale anului. Amestecul de cauciuc al anvelopelor multi-sezon rezistă temperaturilor calde și reci. Este important să reții că, în condiții meteorologice extreme, aceste anvelope își ating rapid limitele.

Conform diferitelor teste efectuate, în iernile dure cu multă zăpadă, gheață și zăpadă, caracteristicile de conducere ale acestor anvelope sunt doar satisfăcătoare. Prin urmare, este esențial să acorzi atenție indicativului fulgului de zăpadă atunci când le cumperi. Această pictogramă avertizează că tracțiunea în timpul iernii este suficientă, dar performanța nu este comparabilă cu performanța anvelopelor bune de iarnă. Vara, anvelopele all-season prezintă, de asemenea, deficiențe în comparație cu anvelopele clasice de vară. Deoarece atât uzura, cât și consumul de combustibil sunt mai mari, nu pot concura cu ele.

Foto: Griffin Wooldridge/ Unsplash