Confidenţialitate

Gheorghe Zamfir, cariera în imagini – GALERIE FOTO

”Regele naiului”, Gheorghe Zamfir, naist, dirijor și compozitor, s-a născut pe 6 aprilie 1941, la Găești, în județul Dâmbovița.

A absolvit conservatorul ‘‘Ciprian Porumbescu” din București, cu o dublă specializare: în pedagogie (1966) și dirijat de cor și de orchestră (1968).

În 1966, devine dirijor al Ansamblului ”Ciocârlia” din București, care număra peste 300 de artiști. Cu acest ansamblu, s-a bucurat de un mare succes în cadrul numeroaselor turnee pe care le-a făcut atât în țară, cât și în străinătate.

Gheorghe Zamfir tanar

Trei ani mai târziu pleacă de la Ansamblul ”Ciocârlia”, iardupă un an înființează un taraf concertistic, alături de care înregistrează un succes extraordinar pe scenele pariziene. În 1971, a entuziasmat publicul francez cu zeci de recitaluri în care interpretează, pentru prima oară, la cele patru naiuri — soprano, alto, tenor, bas—, create de el.

Gheorghe Zamfir tanar 2

Gheorghe Zamfir a adus schimbări naiului tradițional românesc de 20 de tuburi, prin noi variante, conținând 22, 25, 28 și 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal. În 1972, a creat stilul nai-orgă, prin care a introdus noi repertorii și a lărgit considerabil paleta de expresii de interpretare a naiului. În 2003, a confecționat naiul numit Gigantul, având 42 de tuburi, 1,35 m înălțime și 1,2 m lățime.

Devine cunoscut și foarte apreciat în toate țările lumii, din Statele Unite ale Americii și Canada până în Australia, Japonia și Africa de Sud, Israel, Orientul Apropiat și Extremul Orient, concertele cu taraful său reușind performanța continuă a unor săli arhipline.

Gheorghe Zamfir 3

Între  1982 şi 1990 a fost nevoit să ia drumul exilului, dar a contiuat să susțină concerte și turnee în țările lumii.

Compozițiile sale dedicate naiului, în număr de peste 400, acoperă mai multe stiluri muzicale: folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Repertoriul său interpretativ este unul dintre cele mai variate, cuprinzând piese de mare virtuozitate și valoare ale muzicii clasice universale, dar și alt gen de muzică, rezultată prin prelucrarea originală a unor piese renumite.

Demis Roussos si Gheorghe Zamfir

Printre compozițiile sale simfonice se află ”Misa pentru Pace” pentru nai, cor, orgă și orchestră, înregistrată la București cu Orchestra Radio și Corul Madrigal (1974), ”Rapsodia primăverii”, ”Concert pentru nai nr. 1”, ”Simfonia Lirica”, concerte pentru nai și orchestră, ”Cvintetul Plopilor”, pentru nai și cvartet de coarde, alături de cele care reflectă tradițiile muzical-populare românești.

Semnează, totodată, coloana sonoră a unor filme celebre, dintre care amintim ”Once Upon a Time in America”,”Karate Kid”, ‘The Tall Blonde Man with One Black Shoe”. A compus, de asemenea, muzica filmului ”Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (1980, regia Mircea Mureșan).

Gheorghe Zamfir 2

De asemenea, artistul Gheorghe Zamfir se exprimă atât în literatură cât şi pictură, publicând câteva volume de versuri şi având la activ câteva expoziții de pictură în țară și în străinătate.

La 31 mai 2014, Gheorghe Zamfir a sărbătorit, la Ateneul Român, 50 de ani de carieră, în cadrul galei aniversare “Zamfir — 50 de ani pe scenă”, primind cu acest prilej un trofeu din partea Casei de discuri Electrecord.

Gheorghe Zamfir a interpretat mai multe piese alături de orchestra lui André Rieu, cu ocazia concertelor pe care acesta le-a susținut în iunie 2015 la București.

André Rieu si Gheorghe Zamfir

Gheorghe Zamfir este deținătorul a 120 de discuri de aur și de platină. Albumele înregistrate de-a lungul carierei sale s-au vândut în peste 120 de milioane de exemplare în întreaga lume.

Foto: Gheorghe Zamfir/Facebook