Germania începe, miercuri, o preşedinţie foarte aşteptată a Uniunii Europene, într-un context dominat de criza sanitară a noului coronavirus, relatează France Presse.
Aflată la cârma guvernului de la Berlin timp de 15 ani neîntrerupt, ceea ce reprezintă un record de longevitate pentru un lider european, cancelarul Angela Merkel dispune de o şansă unică de a intra definitiv în istoria europeană şi de a şterge imaginea deloc fericită lăsată de ortodoxia sa bugetară în criza greacă din 2011.
Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca se arată foarte rezervate faţă de proiectul european de relansare economică, de care urmează să beneficieze în primul rând ţările din sudul Europei, cele mai afectate COVID-19.
Alături de aceste negocieri negocieri care se anunță dificile, Brexitul va constitui un alt mare dosar al acestei preşedinţii germane de 6 luni.
“Trebuie să ne pregătim pentru cazul în care nu se va încheia un acord” cu Londra, a avertizat Angela Merkel.
Recent, într-un interviu acordat mai multor ziare europene, cancelarul opina că Regatul Unit trebuie ”să-şi asume consecinţele” unei relaţii economice mai puţin puternice cu UE la finalul procesului Brexit.
Considerat decisiv pentru viitorul blocului comunitar, un summit al liderilor europeni este programat 17-18 iulie, la Bruxelles.