Numărul cazurilor de coronavirus confirmate printre angajații abatorului Tönnies, din localitatea germană Gütersloh, a ajuns la 1.550.
Se estimează că jumătate din aceștia sunt români, însă autoritățile nu au comunicat oficial acest lucru.
Două districte sunt în carantină totală, adică aproape 630.000 de oameni.
Ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, spune că patronul combinatului ar trebui să răspundă în fața instanței pentru uriașa criză sanitară. Clemens Tönnies a fost în vizită în România, la partide de vânătoare organizate de Ion Țiriac, scrie ziarul Libertatea.
Premierul landului North Rhine-Westphalia, Armind Laschet, spune că odată cu închiderea Gütersloh și a unui oraș învecinat, unde locuiesc de asemenea muncitori de la combinatul Tönnies, s-a atins cea mai gravă criză epidemiologică din Germania.
Toți muncitorii sunt păziți de sute polițiști care au ridicat garduri în jurul blocurilor în care muncitorii trăiesc în condiții mizere.
Printre ei și o româncă care lucrează, alături de soț, la abatorul Tönnies de peste trei ani.
De frică, femeia a dorit să vorbească sub protecția anonimatului.
“Suntem închiși. Cei de la firmă ne-au spus că, dacă dorim ceva alimente, să facem o listă că ne opresc bani din salariu (…) Cum ne plătește, ce ne face, ei știu”, ne-a mărturisit aceasta.
Românca așteaptă, de peste o săptămână, rezultatul testului pentru coronavirus. Soțul este pozitiv.
“Nu mi-a venit nicio confirmare. Soțului meu i-a venit un plic de la primărie și i-au spus că este pozitiv (…) Ne-a luat pe toți care suntem aici la blocuri, că este lume care lucrează prin alte părți. Au închis toate blocurile”, a adăugat românca.
Ministrul german al Muncii și sindicatele acuză patronii combinatului că sunt responsabili de apariția uriașului focar și cere ca aceștia să plătească.
Muncitorii confirmă pentru presa germană, sub anonimat, că în combinate regulile de distanțare nu s-au respectat.
“Am cerut toți [să se respecte regulile de distanțare fizică – n. red] și nu s-a făcut nimic!”, a precizat femeia.
15.000 de români lucrează în combinatele de carne din Germania, alături de alte 10.000 de est-europeni. Mulți dintre ei susțin că în abatoare, dar și în unele ferme, se practică de fapt un tip de sclavie modernă.
- Anca Grădinaru
Un alt muncitor român, Cătălin Nicolae, și el depistat pozitiv și aflat în carantină, spune că acolo unde muncitorii sunt exploatați, adeseori de vină sunt alți conaționali, proprietari ai companiilor subcontractoare.