Guvernul de la Berlin anunța că Ucraina urmează să primească „în zilele următoare” armament greu, inclusiv tancuri şi blindate, din ţări Europa de Est. Între timp, publicatia Bild a făcut public un document care arată că, din lista cu armament cerut de Ucraina, au fost eliminate toate sistemele de arme grele.
Mai multe state membre NATO au dat undă verde unor livrări de armament greu Ucrainei, între care Statele Unite, Regatul Unit, Cehia şi Olanda.
Ucraina urmează să primească armament greu, inclusiv tancuri de luptă, din partea partenerilor săi din Europa de Est, ca ajutor împotriva ofensivei ruse, a anunţat ministrul german al Apărării Christine Lambrecht, într-un interviu acordat postului de ştiri n-tv.
Livrările vor avea loc „în zilele următoare”, în condițiile în care experţii militari afirmă că „următoarele două săptămâni vor fi decisive” pentru războiul din Ucraina.
Aflat sub tirul criticilor pentru reticenţa sa de a livra arme grele, cancelarul Olaf Scholz anunţase marţi că se angajează să-i ajute pe aliaţii est-europeni care furnizează Kievului armament de fabricaţie sovietică, înlocuind echipamentele pe care acestia le vor furniza.
Potrivit publicației Bild, lista originală, de la mijlocul lunii martie, mai conținea:
- Sisteme de arme grele, cum ar fi tancul de luptă „Leopard-2”.
- Vehicule de luptă de infanterie „Marder” și „Puma”
- Transportoare blindate „Boxer” și „Fuchs”
- Obuziere autopropulsate„Panzerhaubitze 2000”
„Nu putem livra arme noi înşine”, spune si ministrul german al Apărării, „dar acolo unde putem ajuta sau instrui, o vom face”.
“In cases where allies deliver artillery that we ourselves can’t supply, we will help with training and maintenance.”
Germany’s Foreign Minister Annalena Baerbock pledged further support for Ukraine to procure weapons and military equipment, also in the medium and long-term. pic.twitter.com/UgHDfFC4xq
— DW Politics (@dw_politics) April 20, 2022
De exemplu, Germania va instrui soldaţi ucraineni să utilizeze obuziere blindate de tipul Panzerhaubitze 2000 , furnizate de Ţările de Jos. Rusia a avertizat săptămâna aceasta că transporturile SUA și NATO de arme către Ucraina ar putea duce la „consecințe imprevizibile”.
Una dintre țările vizate,Republica Cehă, a fost avertizată că nu poate exporta echipamente sovietice fără acordul Moscovei.
Ministrul Apărării din Cehia a răspuns ferm, pe Twitter, că va continua să ajute Ucraina și nu va ceda niciodată în fața lui Vladimir Putin, pe care l-a numit criminal de război.