Cele patru state europene și-au propus să facă acest lucru până în 2050 pentru a crea astfel „centrala electrică verde a Europei” şi a putea să reducă dependența de hidrocarburile ruseşti, transmite Agenția France Presse.
O putere de 150 de gigawaţi de energie eoliană offshore asigură energia electrică necesară pentru 230 de milioane de locuinţe, potrivit celor patru ţări semnatare.
Comisia Europeană a anunțat în martie că doreşte să reducă achiziţiile de gaz rusesc cu două treimi în acest an şi în totalitate înainte de 2030.
Totodată, după ce Ungaria s-a opus impunerii embargoului pe petrolul rusesc în Uniunea Europeană, Comisia Europeană ar putea accepta rediscutarea planurilor de redresare și reziliență (PNRR-urile naționale) astfel încât statele membre să poată investi în surse alternative de energie, au precizat pentru Europa FM surse diplomatice.
Comisia Europeană urmează să avertizeze statele membre să se pregătească rapid pentru o eventuală întrerupere totală a aprovizionării cu gaze a blocului comunitar de către Rusia, scrie platforma Euractiv.
Ungaria de exemplu, a explicat că are nevoie de investiții de până la 18 miliarde de euro pentru a accepta să nu mai importe petrol din Rusia.
Multe state UE nu au ieșire la mare sau, dacă au, trebuie să construiască terminale în porturi pentru a putea primi gaz lichefiat pe mare sau parcuri eoliene ori solare.
Foto: Shutterstock