În Germania, Angela Merkel a ajuns azi noapte la un acord cu social-democraţii pentru formarea unui guvern.
Înțelegea vine la două luni de la victoria înregistrată de Merkel în alegerile legislative. Aceasta nu a obținut însă majoritatea absolută, așa că avea nevoie de parteneri pentru a forma executivul.
Dacă acordul va fi acceptat de membrii Partidului Social Democrat, Angela Merkel va fi aleasă pe 17 decembrie, de deputaţii din Bundestag, la conducerea unui guvern de ‘mare coaliţie’ pentru un al treilea mandat de patru ani.
Acordul dintre conservatori și social-democrați urmează să fie aprobat de Partidul Social-Democrat în cadrul unui referendum care va începe luna viitoare.
Angela Merkel a acceptat concesiuni majore, inclusiv crearea unui salariu minim în Germania de 8 euro și 50 de cenți pe oră. Acesta va intra în vigoare din 2015, dar se va aplica în toate domeniile abia din 2017.
Salariul minim va fi o premieră pentru Germania. Până acum, problemele salariale erau lăsate în baza partenerilor sociali.
FMI, Uniunea Europeană, Franţa şi Statele Unite erau îngrijorate de politica salarială prea restrictivă. În prezent, 17 la sută dintre salariații germani câștigă mai puțin de 8,50 de euro pe oră.
Social-democraţii au obţinut și un plan de creștere a pensiilor pentru micii salariaţii şi pentru mame, precum şi posibilitatea ieşirii la pensie la 63 de ani, în loc de 67, pentru salariaţii care au cotizat 45 de ani.
În plus, au obţinut câştig de cauză și pentru posibilitatea acordării dublei naţionalităţi copiilor străini născuţi în Germania.
Ansamblul de măsuri sociale şi de investiţii va costa statul german 23 de miliarde de euro. Finanțarea se va face fără creşterea fiscalităţii.