În Germania, primele vaccinate vor fi persoanele în vârstă și cele ale căror boli le expun în caz de infectare.
Guvernul de la Berlin a promis de asemenea că va lansa o aplicație prin care cei care au făcut vaccinul pot raporta eventualele efecte secundare.
Pe teritoriul Germaniei vor fi 60 de centre unde se va putea face vaccinul anti-COVID. De la Comisia Europeană, Germania așteaptă 300 de milioane de doze.
Primii la care ajunge acest ser sunt cei care suferă de alte afecțiuni care îi fac mai vulnerabili în fața COVID-19, spune medicul Nazem Hamade, plecat din România în Germania, unde are o clinică privată:
„În Germania vor aplica vaccinul prima dată oamenilor bătrâni cu mai multe boli, diabetici, cu tensiune, boli cardiovasculare.”
A doua categorie la rând pentru vaccin este cea a cadrelor medicale, dar doar pentru cei care lucrează la stat. Nazem Hamade spune că la clinica lui privată nu va ajunge vaccinul atât de repede:
„Nu o să fie obligatoriu pentru toți germanii, vor fi întrebați cine e de acord să fie vaccinați. Mai târziu, e posibil să nu puteți urca într-un avion dacă nu sunteți vaccinați, s-ar putea să găsească alte metode.”
Reticențe fata de noul vaccin sunt și în rândul cetățenilor germani. Rezultatele unor sondaje citate de publicația Deutschlandfunk arată că cetățenii germani sunt mai puțin dispuși să se vaccineze anti-COVID decât erau în urmă cu câteva luni.
Totuși, reprezentanții Institutului Paul Ehrlich, responsabil cu introducerea vaccinelor în Germania, au declarat că datele de la companiile care dezvoltă acum vaccinuri împotriva COVID nu arată că ar fi motive de îngrijorare.
Institutul va pune la dispoziția celor care se vor vaccina anti-COVID o aplicație care va colecta date la nivel național privind potențiale efecte secundare ale vaccinului anti-Covid.
- Sonia Teodoriu