Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este cel care a descoperit, încă de anul trecut, neregulile din căminele din Ilfov și Sectorul 3 și l-a informat pe ministrul Muncii. Georgiana Pascu – manager de programe la CRJ – într-o intervenție, în această dimineață, în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM.
Georgiana Pascu – manager de programe la CRJ, despre reacția autorităților: De dezinteres total sau de răspuns în doi peri
„Reacțiile au fost de dezinteres total sau de răspuns în doi peri; sau de genul, îmi duc aminte, Agenția Națională pentru Inspecție Socială și Agenția Județeană Ilfov care ne-au răspuns în mod particular – vă dau un exemplu acum pentru cazul centrului din Afumați – centrul Armonia – <<Da, sunt acolo 30 de beneficiari, dar noi am format un eșantion sociologic și am stat de vorbă cu câțiva dintre acești beneficiari, iar aceștia ne-au spus că le place acolo și le este bine>>. Iar despre cei pe care dumneavoastră i-ați sesizat nu putem să oferim informații deoarece cu aceștia nu am stat de vorbă. Este ireal, nu?>>”, a spus
Centrul de Resurse Juridice este organizația care, până acum câteva luni, avea dreptul să viziteze astfel de cămine. Ministerul Muncii a denunțat unilateral acordul prin care organizația avea dreptul la vizite.
Georgiana Pascu a argumentat la Europa FM că într-o țară civilizată nici nu ar fi nevoie de un acord
„Într-un stat civilizat nu ai avea nevoie de un protocol pentru că acest tip de instrument de vizitare inopinată este un instrument de prevenire a tratamentelor inumane și degradante. În plus, facilitează accesul la justiție. Și el este prevăzut în cel puțin în două tratate internaționale pe care România le-a ratificat”, a mai spus Georgiana Pascu manager de programe la Centrul de Resurse Juridice, în emisiunea Deșteptarea.
Sursa foto: Shutterstock