Parlamentul din Georgia va da marți, 14 mai, votul final la controversata lege a „agenţilor străini”. Proiectul, descris de Washington ca fiind „inspirat de Kremlin”, face parte din încercarea Guvernului de la Tbilisi de a reduce influenţa străină asupra ţării. Subiectul a declanşat o criză politică în ţară. Georgia se confruntă cu cele mai ample proteste înregistrate de la obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică în 1991.
Dacă proiectul de lege, susținut de majoritatea de guvernământ, va fi adoptat, organizaţiile care primesc mai mult de 20% din finanţarea lor din străinătate vor fi obligate să se înregistreze ca „agenți care servesc interesele unei puteri străine”. În caz contrar, riscă amenzi.
Astfel, susține partidul „Visul Georgian” – aflat la putere -, se va crea mai multă transparenţă în finanţarea externă a ONG-urilor.
Deși Uniunea Europeană a declarat în mod repetat că legislația va fi un obstacol în aderarea țării la blocul comunitar, premierul georgian a anunțat că va merge mai departe cu proiectul.
Georgia, care a oscilat mult timp între sferele de influență rusească și occidentală, pare acum să încline spre Moscova.
Protestele s-au amplificat în țara ex-sovietică, la cererea opoziției – în weekend, aproximativ 50.000 de manifestanți au cerut abandonarea proiectului. Peste 20 de oameni au fost reținuti de autorități.
Criticii acuză Guvernul de represiune politică, susținând că legea va obstrucţiona activitatea asociaţiilor independente şi a mass-mediei.
Sursa foto: Shutterstock