George Maior și-a înaintat demisia de la conducerea Serviciului Român de Informații.
‘
Președintele Klaus Iohannis a acceptat cererea.
‘
În ultima perioadă, directorul demisionar al SRI a pledat intens pentru adoptarea așa-numitelor legi Big Brother. Acestea ar oferi atribuții sporite serviciilor secrete.
‘
Săptămîna trecută, Curtea Constituțională a invalidat legea securității cibernetice, care ar fi înlesnit accesul SRI și al altor instituții de forță în calculatoarele cetățenilor români.
‘
Într-un interviu televizat acordat de curînd, George Maior spunea că ‘la momentul cînd se va întîmpla o catastrofă, voi ști spre cine să arăt cu degetul’.
‘
O demisie așteptată
‘
În 5 noiembrie, directorul SRI, George Maior, a afirmat că la învestirea noului preşedinte îşi va prezenta mandatul, spre evaluare, menţionând că, până la acel moment şi atât timp cât va fi în fruntea SRI, nu manifestă şi nu confirmă ‘interesul pentru un anume rol profesional în viitor’.
‘
‘Referitor la solicitările de a comenta apariţia în spaţiul public a numelui directorului SRI, domnul George Cristian Maior, în legătură cu posibila nominalizare în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Serviciul Român de Informaţii face următoarele precizări: Reiterăm faptul că activitatea Serviciului Român de Informaţii are ca principiu obiectiv, respectat la toate momentele şi nivelurile, neutralitatea şi echidistanţa politică. În acest sens, subliniem hotărârea conducerii SRI de a evita implicarea în eventuale dispute cu substrat electoral, în vederea prezervării propriei misiuni, precum şi a bunei reputaţii dobândite în rândul cetăţenilor României şi al partenerilor instituţionali din ţară şi din străinătate’, se arăta într-un comunicat al SRI remis, la acel moment, agenţiei MEDIAFAX.
‘
SRI preciza că poziţia oficială a lui George Cristian Maior este ‘consecventă, aşa cum a fost aceasta exprimată atât public, cât şi în discuţii directe cu principalii beneficiari’.
‘
‘La momentul învestirii noului preşedinte al României îmi voi prezenta, spre evaluare, mandatul de director al SRI. Este o datorie de onoare şi un obiectiv profesional legitim, după 8 ani în fruntea Serviciului Român de Informaţii. Până la acel moment şi atâta timp cât voi ocupa această funcţie, nu manifest şi nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor’, a declarat Maior, citat în comunicat.