Geoparcul Internaţional Ţara Haţegului, administrat de Universitatea Bucureşti, își păstrează statutul de sit UNESCO cel puțin până în 2026, când are loc următoarea reevaluare. Geoparcul este renumit pentru fosilele de dinozauri pitici ce au fost descoperite în zonă.
Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului este primul teritoriu din România care a obţinut recunoaşterea internaţională UNESCO încă din anul 2005.
Revalidarea geoparcurilor cu statut de sit UNESCO se derulează o dată la patru ani. Misiunile de revalidare urmăresc în ce măsură geoparcurile respectă standardele UNESCO, dar şi progresul pe care îl fac pe parcursul a patru ani.
În cazul Geoparcului Ţării Haţegului, misiunea de revalidare a avut loc în primăvara anului trecut şi a fost realizată de doi evaluatori UNESCO, experţi din Germania şi din Slovenia.
Aceştia au întocmit un raport care a fost validat de Consiliul Geoparcurilor Internaţionale UNESCO, însă decizia finală a aparţinut Biroului Executiv al UNESCO.
Cu ocazia celei de-a X-a Conferinţe a Geoparcurilor Internaţionale UNESCO, ce a avut loc la Marrakesh, reprezentanții Geoparcului au primit și recunoașterea oficială de revalidare ca sit UNESCO.
Dinozaurii din Ţara Haţegului sunt unici în lume, aici fiind descoperite cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice.
Sursa foto: Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului
Citește și: Elena Lasconi: „România se schimbă dacă schimbăm clasa politică” | VIDEO