Cercetători scoţieni au monitorizat o mie de perechi de gemeni. S-a urmărit atitudinea pe care o aveau atunci când trebuia să formeze şi să lucreze în grup cu alţi oameni care erau de altă rasă sau aveau opţiuni religioase diferite decât ale lor.
Gemeni identici, care aveau aceleaşi gene, au fost comparaţi cu gemeni ne-identici care aveau puţine gene în comun.
Ei au trebuit să răspundă unor întrebări prin care li se testa loialitatea faţă de prietenii apropiaţi şi cât de pregătiţi erau să formeze noi grupuri cu oameni care aveau viziuni diferite decât ale lor.
Gemenii identici erau mai predispuşi să ofere acelaşi răspuns decât cei ne-identici, ceea ce lasă să se înţeleagă ca genele le-ar fi putut influenţa alegerile.
Simplul fapt că erau gemeni, arată că nu mediul înconjurător era responsabil de diferenţele de opinii între categoriile de gemeni.
Factorul genetic este un factor extrem de important atunci când luăm decizii, susţine coordonatorul studiului, profesorul Timothy Bates.
Psihologul organizaţional Cary Cooper de la Universitatea din Lancaster este de părere că genele pot influnţa abilitatea cuiva de a lucra în grup, însă, ceilalţi factori externi, precum credinţa şi tradiţiile, vor domina totuşi felul în care luăm deciziile.
Expertul susţine ca dintre cei care lucrează bine într-o echipă nu fac altceva decât să se muleze bine pe cei de lângă, la fel cum o fac cu părinţii lor, sau fraţii ori surorile.