Creșterea în greutate peste limita normală a indicelui de masă corporală aduce în discuție două mari probleme. Una ține cont de aspectul estetic, iar alta privește direct starea de sănătate.
Dereglările metabolice și hormonale, alături de un stil de viață necorespunzător conduc la apariția obezității, o afecțiune complexă care poate avea consecințe serioase.
Zonele predispuse depozitării țesutului gras, numit țesut adipos, sunt coapsele și abdomenul. Chiar dacă ambele localizări sunt la fel de supărătoare, într-un nou articol publicat în jurnale de specialitate privind probleme endocrinologice și de metabolism se menționează că genele care controlează grăsimea de pe coapse sunt diferite de cele din țesutul adipos din abdomen. Diferențele sunt și între bărbați și femei, obezitatea abdominală fiind specifică persoanelor de sex masculin. Mai mult, cercetătării susțin că dezvoltarea celulelor grase din timpul vieții unei persoane este preprogramată din stadiul de embrion și că indiferent de dietă și factori de mediu, celulele grase știu deja zona în care se vor dezvolta.
Genetica explică şi de ce anumite persoane se mențin slabe chiar dacă alimentația acestora ar conduce la instalarea obezităţii în cazul altora.
Aceste descoperiri sunt importante având în vedere că cei la care grăsimea din zona abdominală este în exces prezintă riscuri crescute de diabet și boli cardiovasculare. Circumferinta abdominala mai mare de 88 cm la femei si 102 cm la barbati reprezintă semnale importante de alarmă.