Tinerii vor fi cei mai afectați de efectele pandemiei de coronavirus, reiese dintr-un raport al Organzației Internaționale a Muncii, care consideră că tânăra generație va deveni “generația restricțiilor”.
Pandemia i-a lăsat deja pe mulți tineri fără un loc de muncă, a perturbat procesul de educație și pune obstacole în calea celor care tocmai au terminat studiile și își caută un loc de muncă.
Pandemia va trece, dar tinerii vor resimți mult timp efectele generate de această criză, a afirmat, la Europa FM, sociologul Gelu Duminică.
El consideră că tinerii care provin din comunitățile vulnerabile avea cel mai mult de suferit și a dat exemplul copiilor care nu au avut acces la educație în această perioadă:
“30% dintre copii României nu au acces la sistemul de educație, chiar dacă accesul la educație este garantat de Constituție. Provin din familii sărace. Șase luni de lipsă de educație – din martie până în septembrie – generează clivaje, care se vor vedea. Va crește riscul de abandon, se va vedea în integrarea profesională a respectivului adult. Copiii, tinerii din comunitățile vulnerabile sunt principalii perdanți.”
Autoritățile ar fi trebuit să intervină încă de la închiderea școlilor pentru a-i ajuta pe copii să învețe, chiar dacă nu au internet acasă – mai spune Gelu Duminică.
“Ar fi trebuit ca în a doua săptămână după închiderea școlii, copiii aceștia să primească temele, lecțiile, să primească școala la el acasă, chiar dacă n-avea internet. Cei care au făcut ceva sunt ONG-uri și niște profesori. Să recunoaștem că este o problemă și să-i vedem pe copiii ăștia. Să nu vorbim doar de olimpici”.
Organizația Internațională a Muncii le recomandă guvernelor din fiecare țară să ia măsuri pentru a stimula angajarea tinerilor și formarea lor profesională.
Potrivit Organizației, înaintea de criza provocată de coronavirus, peste 40% dintre tineri lucrau în sectoare puternic afectate acum, precum turismul, serviciile alimentare și vânzarea cu amănuntul.