Confidenţialitate

Gelu Duminică: „Cu o populație extrem de săracă, cu o autoritate publică extrem de săracă e greu să susții un sistem educațional de calitate” | AUDIO

Liceenii din anii terminali susțin astăzi ultima probă scrisă a Bacalaureatului: cea la alegere a profilului. Datele oficiale ale Ministerului Educației arată că din 190.000 de elevi înscriși la școală în urmă cu 12 ani, 70.000 dintre ei nu s-au înscris la examen. Sociologii spun că unii dintre ei au migrat în alte țări, alături de părinți, alții s-au înscris la școli profesionale, iar cei mai mulți au abandonat.

Gelu Duminică: „Cu o populație extrem de săracă, cu o autoritate publică extrem de săracă e greu să susții un sistem educațional de calitate”

Sociologul Gelu Duminică a explicat în emisiunea „Deșteptarea” că sărăcia este de vină pentru rata mare de abandon școlar din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Studiile zic că în jur de 20% – ceea ce ne plasează în campionii Europei. Sărăcia este un fenomen în anumite zone. Cu o populație extrem de săracă, cu o autoritate publică extrem de săracă e greu să susții un sistem educațional de calitate. Copiii dezavantajați au nevoie de asistență socială. Uite, pe românește, să aibă papuci ca să vină la școală. Să aibă drumuri pe care să circule. Să aibă apă, pentru că el în momentul în care nu are apă și nu reușește să se spele sigur că miroase. Noi avem în momentul de față cea mai mare sărăcie nîn rândul angajaților – adică părinții lui, chiar dacă muncesc, nu reușesc să-i ofere cele necesare”, a explicat Gelu Duminică la Europa FM.

Gelu Duminică: Este o falsă raportare în școli. Unii elevi vin din când în când la ore și apoi la final pentru închiderea mediilor.  „Asta este o meteahnă a sistemului educațional românesc pentru a menține normele”

Un alt fenomen îngrijorător este cel al neparticipării la ore: elevii vin din când în când doar pentru a li se putea încheia mediile, mai spune Gelu Duminică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Avem și o falsă raportare în școli. Adică copii care nu vin, dar sunt trecuți prezenți la școală. Vin la final două săptămâni, li se încheie media și la revedere, drum bun… Asta este o meteahnă a sistemului educațional românesc pentru a menține normele. Pentru că dacă tu exmatriculezi copilul pentru absențe, pierzi norma didactică. Neparticipare se numește. Pentru că abandon este considerat în momentul în care nu vine doi ani consecutiv la școală. Faptul că el vine din când în când se consideră doar neparticipare”, a mai spus Gelu Duminică.

Datele Eurostat arată că România este fruntașă la abandonul școlar în Uniunea Europeană cu o rată de aproape 17 procente, în vreme ce media europeană este sub 10 procente.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 3 elevi români au câștigat premiul I la o competiție internațională de știință și inginerie din SUA cu proiectul „Aripa de șoim” | AUDIO | GALERIE FOTO