Confidenţialitate

Gazele, combustibilii și energia termică s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie, fapt ce a dus la o inflație de 13,8% | AUDIO

Prețurile continuă să crească accelerat în România. Rata inflaţiei s-a apropiat în aprilie de 14%, după ce în martie era la 10 procente. Institutul Național de Statistică anunță că printre produsele care s-au scumpit cel mai mult luna trecută sunt gazele, combustibilii și energia termică. Iar dintre alimente: cartofii și uleiul.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, gazele s-au scumpit în aprilie cu 85%, iar combustibilii cu 35%.

Prețul energiei termice s-a majorat cu aproape 23%, iar cel al energiei electice cu aproape 20%.

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 40%. Aproape la fel de mult a crescut și prețul uleiului. Urmează mălaiul și făina, cu creșteri de peste 25 de procente. Și prețul pâinii este mai mare cu 20%.

Scumpiri de aproximativ 15 procente sunt și la ouă, brânză de oaie, pește și zahăr.

La capitolul servicii, a crescut cu aproape 20% costul pentru apă, canal și salubritate. Un procent similiar e și la serviciile poștale și transportul aerian. Și cel rutier s-a scumpit cu 10%.

Îmbrăcămintea este mai scumpă cu 4,5% față de anul trecut, iar pentru produse de igienă și cosmetică plătim cu 7 procente mai mult față de primăvara trecută. De asemenea, s-au scumpit piesele auto, medicamentele și detergenții.

Produsele de igienă și cosmetică au fost mai scumpe cu 7% în aprilie anul acesta cumprativ cu aprilie anul trecut. Cu peste 4,5 % mai mult au urcat prețurile pentru îmbrăcăminte și pantofii din piele.

Cu 3,6% mai mult plătim pentru articole de menaj. Prețul detergenților e mai mare cu 4,4% iar pentru săpunul de rufe, a urcat cu 4,13%. Cu 4 procente s-au scumpit mașinile de spălat, mașinile de gătit , frigiderele și congelatoarele.

Cremele și alte articole cosmetice s-au scumpit cu 3,8%  iar medicamentele sunt mai scumpe cu 3% în medie față de anul trecut, mai arată datele de la Statistică.

Românii plătesc mai mult pentru autoturisme și piese de schimb; creșterea este de 4,6%.

Băuturile alcoolice sunt mai scumpe acum cu peste 6 procente față de aprilie anul trecut.

În aceste condiții, inflația a ajuns în aprilie la 13,8%, o creștere de peste 3 procente și jumătate față de luna anterioară.

BNR a anunțat că se așteaptă ca inflația să crească accentuat în trimestrul II al anului şi să descrească doar gradual în următoarele trimestre. Ar urma să coboare la niveluri de o cifră doar în semestrul II al anului viitor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.