Elevi, părinți, profesori, toți sunt afectați, în această perioadă, că învățarea trebuie să aibă loc online, dar cel mai mult au de suferit copiii.
Lipsa interacțiunii directe cu alți copii poate avea consecințe asupra sănătății mentale a celor mici, a spus psihologul Gáspár György, în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM:
„Nu cred că vor fi consecințe atât de mari pe partea socială, mai degrabă îmi fac griji legate de problemele de sănătate mentală a copiilor, a tulburărilor de anxietate care cresc și se dezvoltă foarte mult în această perioadă, de eventualele depresii. Dincolo de faptul că copiii s-ar putea să aibă niște sechele pe partea de socializare, sechele care cred că se pot recupera mult mai ușor decât aceste probleme la nivelul sănătății mentale care cred că trebuie abordate de părinți și profesori. Nu cred că este sănătos să neglijăm aceste aspecte.”
Gaspar Gyorgy le recomandă părinților să nu ezite să vorbească cu alți părinți sau chiar cu un specialist despre problemele pe care le întâmpină, în această perioadă, atât ei, cât și copiii:
„Părinții, între ei, care au copiii în clase terminale, e foarte bine să găsească momente în care să comunice, după care e foarte important să acceptăm realitatea așa cum este. Acei oameni care acceptă realitatea reușesc să-i facă față mult mai bine decât acei care o resping și care luptă cu ea. Dacă avem copii mai mici, probabil nu este cel mai bun moment să punem presiune pe partea academică a vieții, ci mai degrabă să-i ajutăm pe copiii noștri să-și dezvolte niște abilități de gestionare a emoțiilor.”
Psihologul Gaspar Gyorgy amintește că socializarea în mediul online îi ajută pe copiii mai retrași să interacționeze cu ceilalți, dar nu este o socializare în adevăratul sens al cuvântului. Iar un copil nu are nevoie să interacționeze cu toți colegii din clasă, ci doar cu aceia cu care el se înțelege mai bine.