Avem o creștere alarmantă a numărului de infectări cu coronavirus, pentru că mulți dintre noi nu respectă regulile, spun specialiștii.
Dar unii români nu cred în existența acestui virus sau consideră că nu ar fi atât de periculos.
Psihologul Gaspar Gyorgy a explicat, la Europa FM, că e foarte multă incertitudine în lumea științifică, având în vedere că ne confruntăm cu un virus nou, iar această incertitudine alimentează tot felul de conspirații.
Incertitudinea ne activează la modul cel mai serios frica, anxietatea, furia, frustrarea, iar la capitolul inteligență emoțională stăm foarte prost. Pentru că intrăm într-un soi de colaps din punct de vedere psihologic, ne agățăm de câte un colac de salvare aflat în derivă în jurul nostru și punem o mai mare crezare pe ce spune un interpret, un politician, decât ce spun oamenii de știință care fac asta.
De vină ar fi și sistemul românesc de educație, mai spune Gaspar Gyorgy:
Nu suntem învățați la școală să gândim rațional, să punem întrebări, ci nouă ni se toarnă informația în cap. Atunci există copii obedienți, supuși, care odată adulți, vor deveni complianți la reguli, dar există și copii care nu tolerează astfel de comportamente și devin rebeli. Rămân rebeli toată viața, să ne uităm la acești lideri de opinie care spun că nu există COVID. Putem spune că sunt adulți care funcționează precum adolescenții.
Soluția ar fi ca oamenilor să li se explice cât mai des de ce e important să respecte regulile impuse din cauza pandemiei, consideră psihologul Gaspar Gyorgy
Comunicarea ne poate salva. O comunicare definită de respect, bune intenții. Trebuie să arătăm de ce e important să respectăm aceste reguli. Este esențial să vorbim despre cum ne putem proteja, altfel decât să vorbim despre cifrele alarmante care cresc.