Confidenţialitate

Garda de Mediu București: Nivelul radiațiilor la Muzeul Național de Geologie, în limitele normale de variație

Nu există niciun pericol de radiații la Muzeul Național de Geologie din Capitală.

Măsurătorile făcute, marți, de Garda de Mediu din București au scos la iveală că valorile depistate se încadrează în limitele normale de variație și nu afectează sănătatea populației și a mediului.

Și Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a făcut măsurători, dar nu există deocamdată un comunicat oficial.

Verificările au avut loc, după ce site-ul tolo.ro a publicat un raport realizat anul trecut, potrivit căruia radiațiile emise de unele roci și de fosilele unor mamuți au depășit nivelul maxim admis. Ba chiar, 10 angajați ai spitalului s-ar fi îmbolnăvit de cancer.

Experții Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului s-au deplasat marţi dimineaţă, cu laboratorul mobil, la Muzeul Național de Geologie, din București, pentru efectuarea unor măsurători ca urmare a apariției în presă a informațiilor privind nivelul ridicat de radiații din acea zonă.

“Determinările efectuate au acoperit toate laturile Muzeului Național de Geologie, vizând impactul asupra pietonilor şi mediului. În acest sens, s-au efectuat atât determinări la sol, la 1 m de sol, la zona de contact cu rocile expuse atât în faţa muzeului, cât şi în curtea interioară. Din analiza valorilor determinate de specialiştii ANPM, Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate, rezultă că acestea se încadrează în limita de variaţie a fondului natural de radiaţii, valori determinate orar, la nivelul întregii ţări, prin intermediul Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului, conform OM nr. 1978/2010”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Specialiştii ANPM au efectuat determinări şi în afara traseului parcurs de vizitatori, în zona curţii interioare în care este amplasat beciul, valorile obţinute la gura chepengului fiind cele ale fondului natural, precum şi în zona în care sunt depozitate osemintele de mamut, unde, la distanţe cuprinse între 1÷1,5m, valorile determinate se situează în fondul natural.

“Având în vedere cele prezentate anterior, rezultă că pe amplasamentul Muzeului Naţional de Geologie din Bucureşti, în cele 71 de puncte verificate, nu se înregistrează valori ale debitului dozei gama care să afecteze sănătatea populaţiei şi a mediului”, precizează Ministerul Mediului.