Cutiile în care era ambalat laptele primit de cei 17 copii din localitatea gălățeană Pechea aveau defecte.
Direcția de Sănătate Publică spune că, din acest motiv, în ambalaj a pătruns aerul și laptele s-a stricat înainte de termen.
Este motivul pentru care elevii au suferit toxiinfecții alimentare – ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a DSP Galați, Liliana Iordăchescu:
“Considerăm că o posibilă cauză a îmbolnăvirii celor 17 copii şi a modificărilor organoleptice ale laptelui şi de ambalaj ar putea fi defectele materialului din care au fost confecţionate cutiile de lapte, defecte care au permis pătrunderea aerului în cutii şi devidarea acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi, Liliana Iordăchescu.
Ea a precizat că, astfel, s-a modificat termenul de valabilitate al laptelui, la patru zile, dar şi condiţiile de păstrare, la maxim 2-4 Grade Celsius.
“Aceste condiţii nefiind respectate, laptele a suferit un proces de alterare, modificări organoleptice, fără a fi vorba despre contaminare cu germeni patogeni”, a mai spus Iordăchescu.
Ea a precizat că, în urma analizării, celor 19 probe de lapte recoltate şi a coproculturii de la cei 17 copii din Pechea nu s-a constatat existenţa unei contaminări cu germeni patogeni.
Amintim, la sfârşitul săptămânii trecute, 17 copii – opt băieţi şi nouă fete – cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, au fost internaţi la Spitalul de Copii din Galaţi cu toxiinfecţie alimentară.
Ei au fost preluați cu ambulanețele direct de la școală –li s-a făcut rău după ce au băut lapte alterat primit în cadrul programului “Laptele şi cornul”.
Luni, produsele lactate distribuite prin programului ”Laptele şi cornul” nu au mai ajuns la elevii din judeţul Galaţi, după ce lotul de lapte existent în şcoli fusese retras, excepţie făcând doar elevii din municipiul Galaţi care au primit iaurt în loc de lapte.
Începând de marţi, a fost reluată furnizarea laptelui în cadrul programului ”Laptele şi cornul”.