Simularea are loc la Munteni, în nord-vestul județului, zonă puternic afectată de inundațiile catastrofale de pe Siret din 2005 și de pe Bârlad din 2007.
Exercițiul de apărare împotriva inundațiilor de la Galați este cel mai mare făcut vreodată în România până acum.
Exercițiul de apărare împotriva inundațiilor de la Munteni vizează albia râului Bârlad, care a făcut ravagii în 2007, în localitățile pe care le traversează, inclusiv la Tecuci, unde a ucis trei oameni și a distrus peste 200 de case și 120 de străzi.
La 10 ani de la inundațiile catastrofale din septembrie 2007, autoritățile se pregătesc să intervină dacă istoria se va repeta. Potrivit scenariului conceput de specialiștii de la Apele Române, o viitură puternică pe râul Bârlad amenință apele amenință 210 case și anexe gospodărești, 11 agenți economici, 6 kilometri de drumuri și 130 de hectare de teren agricol. Pentru a atenua viitura care amenință viețile și bunurile a mii de oameni, salvatorii au ridicat un dig artificial de apărare, lung de doi kilometri, pe malul Bârladului și exersează cele mai eficiente metode de stopare a infiltrațiilor prin diguri și de atenuare a debitului torenților care se formează, de regulă, pe râuri în caz de inundații masive.
Scopul exercițiului este de a verifica modul de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, a modului în care administrația publică locală cunoaște procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundații, precum și a modului de reacție și intervenție operativă. Metodele folosite pe parcursul exercițiului aplicativ combină sisteme de ultimă generație cu procedee tradiționale de intervenție în caz de inundații.