Patru profesori de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi au obţinut medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, după ce au făcut un pateu vegetal tartinabil din făină integrală de bob şi linte.
Echipa, formată din prof. univ. dr. Iuliana Aprodu, dr. ing. Livia Pătraşcu, dr. ing. Ina Vasilean şi doctorand Marian Neculau, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor a Universităţii “Dunărea de Jos din Galaţi”, a făcut un pateu vegetal tartinabil din bob şi linte.
La Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva de anul acesta echipa a primit medalia de aur pentru pateul vegetal tartinabil.
“Pe lângă beneficiile aduse de procesarea limitată, adică nu eliminăm din componenţii naturali pe care îi aduce bobul, ci valorificăm aproape în întregime, asta e făină integrală, avem avantajul că produsul nostru care înlocuieşte o parte din produsele similare pe bază din soia nu prezintă potenţial alergen. Este o problemă identificată la produsele din soia, plus tot mai multe studii arată că soia – regăsită în foarte multe produse, este modificată genetic şi se consideră că nu se mai cunoaşte care e linia pură, nemodificate genetic. Ceea ce deosebeşte produsul nostru de cele de pe piaţă este valoarea deosebită a proteinei. Este o proteină foarte bună, completă; aduce toţi aminoacizii esenţiali de care are nevoie omul, vitamine, minerale şi antioxidanţi”, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, profesorul Iuliana Aprodu.
Referitor la preţul pe care l-ar putea avea acest pateu, profesorii spun că va fi unul acceptabil.
“Deşi este un produs premium, preţul va fi acceptabil pentru că ingredientele sunt naturale, este un produs clean-label, cu eticheta curată, ceea ce înseamnă că nu avem ingrediente scumpe. Deci, comparativ cu alte produse similare nu ar fi un preţ mai mare, dar calitatea este mai mult mai bună”, a spus Livia Pătraşcu.
De altfel, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Petru Alexe, şi-a exprimat speranţa că produsul alimentar va ajunge în rafturile magazinelor pentru a putea fi cumpărat.
“Aici e nevoie să facem pasul instituţional, iar din acest moment demersurile le preia Universitatea, mergând direct către producători, sper români, chiar cu posbilitatea de a avea un producător în judeţul Galaţi, avem o mare fabrică de conserve la Tecuci, de ce nu? Vom face ofeterte astfel încât până la postul Crăciunului aceste produse să poată ajunge pe piaţă”, a afirmat Petre Alexe.
Foto: monitoruldegalati.ro