Confidenţialitate

Gabriela Alexandrescu, despre bullying: „Am obținut legea împotriva violenței psihologice în urma studiului din 2016” | VIDEO

Un studiu realizat de Asociația Salvați Copiii indică faptul că 82% dintre elevii chestionați au fost martorii unor situații de bullying în școala în care învață, iar aproape jumătate dintre copii au spus că au fost ei înșiși victime ale acestor comportamente. Invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”, Gabriela Alexandrescu – director executiv al Asociației Salvați Copiii România – a explicat ce înseamnă bullyingul și care este cadrul legislativ în România pentru acest fenomen.

„Nu am găsit un termen care să înlocuiască acest termen englezesc de bullying. Ar fi trebuit să folosim foarte, foarte multe explicații pentru că bullyingul este un fenomen care apare la nivelul grupurilor de copii și se referă la comportamente variate care umilesc sau exclud prin natura lor. Sunt repetate și ascunse de ochii adulților”, a explicat Gabriela Alexandrescu, director executiv al Asociației Salvați Copiii România.

Bullying-ul poate lua forma „poreclitului, umilinței, ignorării, excluderii din grupurile de copii, a bârfei, a lansării unor zvonuri despre anumiți copii care îi pun într-o situație complicată”.

„Sunt lucruri care se repetă, sunt lucruri pe care, zi de zi, anumiți copiii trebuie să le îndure și nici ei nu le pot defini foarte exact. Problema este că au un impact psihologic foarte puternic. Am văzut copii care și-au pierdut pofta de mâncare pentru că erau umiliți în mod repetat în pauză, am văzut copii care nu mai voiau să meargă la școală”, a spus Gabriela Alexandrescu la Europa FM.

Gabriela Alexandrescu: „Am obținut interdicția, prin lege, a bullyingului”

„Avem acum, ca urmare a studiului pe care l-am lansat în 2016 – primul studiu la nivel național pe care Salvați Copiii l-a făcut, în care am luat părerea elevilor, am vrut să aflăm de la ei cam cum se simt ei în școală și care este relația între ei.

Deci, ca urmare a acelui studiu care releva la acel moment un procent destul de mare de situații de bullying – peste 73% menționau astfel de situații – împreună cu alte organizații am obținut interdicția, prin lege, a bullyingului, a legii împotriva violenței psihologice.

Iar din 2020 avem niște norme metodologice prin care în fiecare școală trebuie să se constituie niște grupuri anti-bullying care să includă elevi, profesori, părinți, consilier școlar, director care să aibă menirea de a informa și de a preveni. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, noi trebuie să ne schimbăm climatul școlar”, a mai spus Gabriela Alexandrescu.

Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Cluj: Doi elevi, condamnați să fie verificați zinlic de autorități pentru bullying. Agresorii au legat un coleg de scaun și l-au machiat, în timpul unei pauze