Gabriel Oprea spune că după alegeri, nu va mai face parte din noul Parlament.
Prin urmare, nu va mai avea nici imunitate parlamentară și ar putea fi anchetat pentru moartea polițistului Bogdan Gigină ca oricare alt cetățean al acestei țări.
Afirmația lui Gabriel Oprea este adevărată doar până la un punct.
Fostul ministru nu va mai avea imunitate odată cu încheierea mandatului, așa că va putea fi anchetat fără aprobări speciale pentru o faptă care ar avea loc în februarie 2017, de exemplu.
Situația este complet diferită pentru faptele care s-ar fi petrecut pe vremea în care Oprea era ministru, căci în acest caz, imunitatea se aplica retroactiv. Am stat de vorbă cu Radu Carp, expert în drept constituțional:
“În momentul în care încheie funcția, începe să funcționeze răspunderea ministerială. E un tip de răspundere care să aplică miniștrilor în funcție și celor care s-au aflat în funcție. Pentru miniștrii care au fost în funcție, sesizarea se trimite către Președintele României”
Prin urmare, Direcția Națională Anticorupție ar putea să reînceapă ancheta privind moartea polițistului Bogdan Gigină, dar Legea Răspunerii Ministeriale spune negru pe alb că DNA-ul are nevoie mai întâi de acordul președintelui Klaus Iohannis.
Așadar, afirmația lui Oprea potrivit căreia cazul își va urma cursul normal în Justiție după alegerile parlamentare este falsă. Cel puțin într-o primă fază, fostul ministru tot va beneficia de un tratament preferențial. Dar ar mai fi o problemă. Pentru a face o nouă cerere de ridicare a imunitații, procurorii spun că trebuie să atașeze la dosar noi probe.
Rămâne de văzut dacă dacă DNA-ul și-a jucat toate cărțile în fața Parlamentului.